Politika

Skupština sutra počinje raspravu o razrešenju ministra Baste

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

15:48

Skupština sutra počinje raspravu o razrešenju ministra Baste
Skupština sutra počinje raspravu o razrešenju ministra Baste - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije počeće u ponedeljak, 10. jula raspravu o Predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Predlog za razrešenje ministra privrede u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade.

U zahtevu Jedinstvene Srbije koji je upućen premijerki se traži da se Basta, imajući u vidu da je stranka donela odluku da se on razreši sa svih stranačkih funkcija, smeni i sa mesta ministra privrede.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.

Kako se dalje navodi, Bastine izjave su dijametralno suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije.

“U svakoj državi na svetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada taj podnosi ostavku”, naveo je Marković u zahtevu za smenu Baste, dok je SPS poslao dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtevom JS.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Basta je za ministra privrede izabran kao predlog Jedinstvene Srbije.

Poslanici su 22. juna glasali da se tačka o razrešenju ministra privrede uvrsti na dnevni red po hitnom postupku aktuelne sednice koja je počela još 30. maja.

Na dnevnom redu sednice su još i izveštaj Saveta REM-a, formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi zašto je došlo do masovnih ubistava u Srbiji, kao i Predlog za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Poslanici su završili raspravu o svim tim tačkama, dok su o smeni Gašića čak i glasali, te je Skupština odlučila da ne izglasa nepoverenje ministru unutrašnjih poslova.

Nedavno je u Službenom glasniku objavljeno da će potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeti ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija