Politika

Kisić zahvalila iranskoj zvaničnici za stav o KiM, razgovarale i o demografskoj slici

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

12:32

Kisić zahvalila iranskoj zvaničnici za stav o KiM, razgovarale i o demografskoj slici
Kisić zahvalila iranskoj zvaničnici za stav o KiM, razgovarale i o demografskoj slici - Copyright TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU/ Tijana Radivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić razgovarala je sa potpredsednicom Islamske Republike Iran za pitanja žena i porodice Enzih Kazali, i tom prilikom istakla da su odnosi Srbije i Irana tradicionalno dobri i zahvalila se toj zemlji na principijelnoj podršci po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. 

Njih dve su razgovarale i o merama populacione politike koje se primenjuju u Srbiji i u Iranu, a u cilju poboljšanja demografske slike obe zemlje, u Teheranu.

Ministarka Kisić i potpredsednica Kazali su se saglasile da su i u Srbiji, kao i Iranu, porodice izuzetno važne i da one predstavljaju stub razvoja i napretka društva, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka Kisić je, predstavljajući mere populacione politike koje Srbija primenjuje, istakla da te mere počinju da daju dobre rezultate.

"Sve aktivnosti koje sprovodilimo u poslednje vreme daju efekte, a pad ukupnog broja stanovnika i smanjenje broja novorođene dece nije desio od juče, već traje više decenija, svesni smo da je za rezultate kojima težimo je potrebno vreme. Ohrabrujuće je što je zaustavljen silazni trend pada ukupnog broja novorođene dece", rekla je Kisić. 

TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU/ Tijana Radivojević

 

Kisić je istakla da finansijska podrška porodicama sa decom u Srbiji nikada nije bila veća, a da se tim sredstvima, pored ostalog, finansiraju subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine, kao i projekti podrške porodicama i deci u lokalnim samoupravama, poput izgradnje dečijih igrališta, adaptacije predškolskih ustanova, nabavku besplatnih udžbenika. 

Potpredsednica Islamske Republike Iran za pitanja žena i porodice Enzih Kazali izrazila je veliku zahvalnost na poseti ministarke Kisić i istakla da je razmena znanja, iskustava, primera dobre prakse od velikog značaja, jer podrška i razvoj porodicama su jedni od prioriteta za obe zemlje. 

Kazali je predstavila mere populacione politike svoje zemlje i ukazala da i Islamska Republika Iran daje podršku porodicama u vidu subvencija za kupovinu kuća, stanova i zemlje, kao i da svi parovi koji stupe u brak dobijaju finansijsku podršku. 

Na sastanku je dogovoreno potpisivanje Memoranduma o saradnji, koji bi bio još jedna potvrda tradicionalno dobrih odnosa Republike Srbije i Islamske Republike Iran. 

Kisić je u Teheranu razgovarala i sa ministrom obrazovanja Islamske Republike Iran dr Rezom Moradom Sahraijem. Tom prilikom je posebno istaknut značaj obrazovanja i edukacije žena koje predstavljaju stub razvoja i napretka svojih porodica, a samim tim i čitavog društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija