Politika

Đedović i Čadež na javnoj raspravi o nacionalnom planu za energiju i klimu u Privrednoj komori Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

12:10

Đedović i Čadež na javnoj raspravi o nacionalnom planu za energiju i klimu u Privrednoj komori Srbije
Đedović i Čadež na javnoj raspravi o nacionalnom planu za energiju i klimu u Privrednoj komori Srbije - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež učestvovali su u današnjoj javnoj raspavi o Predlogu Uredbe o utvrđivanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije za period do 2030. sa projekcijama do 2050. godine i Izveštaju o strateškoj proceni uticaja Predloga Uredbe na životnu sredinu. 

Đedović je istakla da u izradi nacionalnog plana za energiju i klimu moramo svi da budemo aktivni učesnici, te da u njemu pored javnog sektora moraju da učestvuju i privreda i građani.

Kako je rekla, "energetska tranzicija je bitna za našu zemlju i ceo region".

"Integrisani energetski i klimatski plan naša je obaveza koja proizilazi iz zakona o energetici, ali i naših međunarodnih obaveza. Taj put je neophodan za nas kako bismo postavili ciljeve koji se tiču energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova. Ovim planom, koji je fokusiran na 2030. godinu, želimo da pokažemo pravac razvoja našeg energetskog sektora koji je usaglašavan sa Ministarstvom zaštite životne sredine, kao i sa javnim preduzećima u energetskom sektoru", rekla je Đedović.

Ministarka je pozvala sve relevantne aktere da uzmu učešće u javnoj raspravi kako bi na kraju imali što kvaliteniji plan. 

Ona je istakla da je plan stavljen na javni uvid pre par nedelja, te da danas žele da ga predstave i pojasne kako bi dobili relevantne komentare u vezi sa planom.

Takođe, ona je rekla da će javna rasprava trajati do 27. jula.

Tanjug/Marko Đoković

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da je ova tema jedna od najvažnijih, te da od nje zavisi budući život naših kompanija, pitanje naše konkurentnosti, kao i da li ćemo moći da plasiramo našu robu proizvedenu na tražištima koja su zahtevna po pitanju energetika i obnovljivi izvori energije.

Kako je rekao, ovakav plan i ovakva strategija su od presudnog značaja za sve naše kompanije.

"Ministarka je imala sluha da sasluša privatni sektor. Do sada nismo imali ovako dobru saradnju sa Ministarstvom energetike, a to je zaista važno za građane i privredu Srbije. Jako je bitan deo koji se bavi rudnim bogatstvima koja su velika strateška prednost Srbije i regiona, i to je ono što može da nas ujedini", istrakao je Čadež.

On je rekao da je došlo do velikih promena u evropskoj industriji.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Evropske industrije koje su bile zavisne od povoljnog gasa pokazale su se kao neodržive, a takođe i retkih metala koji su nužni kako bi bili nezavisni kao kontinent", rekao je Čadež.

Ekspertski tim je predstavio Predlog uredbe o utvrđivanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Predloga uredbe na životnu sredinu. 

U današnjoj raspravi učestvuje oko 150 predstavnika najvećih energetskih kompanija u Srbiji, NIS-a, EPS-a, EMS-a, resornih ministarstava, banaka, Univerziteta u Beogradu, ambasada, nevladinih organizacija, eksperata strukovnih asocijacija i međunarodnih institucija.

Komentari (0)

Srbija