Politika

Poslanici nastavili raspravu o razrešenju ministra Radeta Baste, opozicija nezainteresovana za njegovu političku sudbinu

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

12:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o Predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste. Narodni poslanici vladajuće koalicije najavili su da će podržati razrešenje Baste,  koje je predložila predsednica Vlade Ana Brnabić, ocenjujući da u vladi mora postojati jedinstvo kada je reč o državnoj i nacionalnoj politici.

Opozicija je kritikovala izbor Baste za ministra privrede uz poruku da nisu mnogo zaintresovani za njegovu dalju političku sudbinu.

Predlog za razrešenje Baste u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu koalicije SPS-JS na čiji je predlog Rade Basta izabran za ministra privrede.

Kao razlog za njegovo razrešenje se navode izjave koje je davao, a koje su u suprotnosti sa državnom politikom.

Basta je ranije rekao da Srbija treba da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ali i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.

Poslanici su današnju sednicu počeli postavljanjem pitanja izvršnoj vlasti, kao i svakog utorka i četvrtka kada je sednica u toku.

Poslanica Zeleno levog kluba Jelena Jerinić pitala je zašto zvaničnicima iz Srbije nije mesto u Srebrenici, a na njeno pitanje šta se postiže negiranjem da je u Srebrenici desio genocid, kada je to, kako je rekla, i Međunarodni sud pravde 2007. godine potvrdio, u sali se čulo dobacivanje “sram te bilo”. Poslanica Srpskog pokreta Dveri Radmila Vasić nadovezala se na Jerinić i poručila da se u Srebrenici nije dogodio genocid već ratni zločin.

Vasić je rekla da je Srpski pokret Dveri podneo zahtev predsedniku Skupštine i Vlade da se donese odluka da udžbenici za učenike budu besplatni na teritoriji cele Srbije, a ne samo u Beogradu.

Poslanica “Ujedinjenih” Tatjana Pašić imala je nekoliko pitanja za Ministarstvo finansija, a u vezi sa kontrolom kladionica, odnosno pitala je kada će nadležni organ pokrenuti postupak nadzora i zatvoriti kladionice koje krše zakone i nalaze se, između ostalog, na manjoj udaljenosti od škola od dozvoljene.

Ona je navela da je problem zavisnosti od kocke veliki i da pogađa oko 300.000 ljudi, a medju njima i tinejdžere i mlade. 

Na početku rada potvrđen je mandat poslaniku sa liste SNS Ljubomiru Mariću, koji je položio zakletvu.

Komentari (0)

Srbija