Politika

Koliko košta blokada srpske robe: Centralna Srbija gubi oko deset miliona evra nedeljno, a Kosovo milion uz rast cena

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

17/07/2023

-

17:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kriza na severu Kosova traje od kraja maja, od kada su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u četiri srpske opštine na severu, a policija upala u zgrade opština. Politička kriza direktno je uticala i na trgovinu, tako roba poreklom iz Srbije više od mesec dana ne može preko administrativnih prelaza sa Kosovom. Koliko je ova blokada uticala na eventualno povećanje cena robe široke potošnje, odgovor će zavisiti od toga kome to pitanje i postavljate.

Ipak, analitičari smatraju i da su među onima koji gube i kosovski privrednici. Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Evrokomora, najveća evropska poslovna asocijacija, traže hitno ukidanja zabrane uvoza srpske robe na Kosovo koja, po rečima premijera i ne postoji.

"Vlada Kosova nije donela nijednu trgovinsku ili ekonomsku meru na tim graničnim prelazima, samo mere sigurnosti, jer ko zna šta sve može da se uvozi na Kosovo kamionima koji dolaze iz Srbije", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Predsednik privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna tvrdi da ova odluka utiče na povećanje cena i troškove domaće proizvodnje, dok je za pojedine analitičare i blokada srpske robe, samo politika.

"Sve je to deo igre. Tu se ne radi o robi. Obe strane igraju igru u ovom slučaju. Ključ u razumevanju ove igre je francusko-nemački predlog. Ni jedna ni druga strana ne želi da prihvati predlog", rekao je Ledion Krisadi iz albanskog Instituta za međunarodne studije.

Da je u pitanju ipak ekonomska blokada sa štetnim posledicama, smatraju u Alijansi za biznis Kosova. 

"Na osnovu proračuna Alijanse za biznis Kosova, ostalo je blokirano robe u vrednosti od najmanje 30 miliona evra. Takođe, postoji opasnost da zbog mera koje je preduzela Vlada Kosova, kosovski uvoznici moraju da plaćaju kamate prevoznicima koji su blokirani na granici. Po procenama, svakih sedam dana, Srbija gubi oko 10 miliona evra, a Kosovo, milion", naveo je Agim Šahini iz Alijanse za biznis Kosova.

Zbog problema koje imaju proizvođači na Kosovu, kosovske vlasti su, uz dobijanje posebnih dozvola, odobrile uvoz sirovine i poluproizvoda, potvrđuje Agim Šahini.

Paprene posledice rampe na srpsku robu

Podsetimo, kosovska vlada je sredinom juna zabranila uvoz robe poreklom iz Srbije, kao i ulazak kamionima sa srpskim registarskim tablicama. Takva odluka doneta je kao odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. Kosovski policajci pušteni su u međuvremenu da se brane sa slobode, ali rampa na srpsku robu ostala je spuštena. Nije precizirano do kada će to tako ostati. 

Kako je za Euronews Srbija ranije rekao Safet Grdžaliju, bivši predsednik Privredne komore Kosova, problem sa ovakvim blokadama je u više dimenzija. Nije reč, kako kaže, samo o ekonomskim dimenzijama, već i političkim, socijalnim, pa i psihološkim. 

"Dok se razvijeni svet danas takmiči sa inovacijama, mi se bavimo blokadama od prošlog veka. U tom kontekstu, zbog ovakve blokade gube svi, a najviše su pogođeni građani Kosova i poslovna zajednica Kosova. Ono što me najviše boli je ta gorka istina da je stvoreno takvo mišljenje da mi na Kosovo iz Srbije uvozimo pretežno keks i neke čokolade. Kada detaljnije gledate šta čini suštinu uvoza nećete verovatni, negde 70 odsto su to sirovine i materijali", rekao je on.

Na osnovu proračuna Alijanse za biznis Kosova, cifra dostiže 30 miliona evra. Predsednik ove organizacije Agim Šahini je 21. juna na konferenciji za novinare rekao da su kompanije dužne da plaćaju kamatu prevoznicima koji su blokirani na granici.

"Bilo koja roba iz Srbije može da se zameni, istina je to, ali samo prevoz kao jedan ekonomski parametar, ako se analizira ova roba koja se dovozi iz Srbije se plaća nekih 500 evra transport, a iz bilo koje države EU iz koje dolazi transport košta 4.000-4.500 evra i onda se postavlja pitanje gde je tu konkurentnost, gde je tu rentabilnost i kako jednostavno mogu da budu niže cene na Kosovu", rekao je on.

On napominje da se na Kosovo uvozi i motorno ulje, gvožđe, iverica za nameštaj i dodaje da "ovo ludilo mora proći jer se ovako guši ekonomski razvoj i perspektiva".

Inače, Kosovo najviše robe uvozi iż Srbije, odnosno vrednost uvezene robe na dnevnom nivou je oko milion evra. U poslednjih pet godina Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti preko 1,3 milijardi evra, dok je Kosovo na srpsko tržište izvezlo oko 215 miliona evra.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se situacija oko blokadę na granici ne promeni, moglo doći do poskupljenja na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija