Politika

Vučić: Kurti nije zainteresovan za mir, uskoro sastanak sa Stoltenbergom u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

18:11

Vučić: Kurti nije zainteresovan za mir, uskoro sastanak sa Stoltenbergom u Briselu
Vučić: Kurti nije zainteresovan za mir, uskoro sastanak sa Stoltenbergom u Briselu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne zanima mir, ne zanima ga čak ni šta Sjedinjene Američke Države misle o njemu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za portal The Pavlovic Today.

"Kurti želi da bude taj koji ulazi u sukob sa Srbijom jer mu to nedostaje u biografiji, da bude neko ko može da kaže: 'Evo me, ja sam ratni vođa', a ne samo Hašim Tači", rekao je Vučić.

Naveo je da je najizazovnije nositi se sa pojedincima koji se ne ponašaju racionalno i koji imaju ciljeve koji prevazilaze uobičajene i prepoznatljive.

"Očekivali biste da je Kurtijev cilj da sarađuje sa onima koji su stvorili, kako oni kažu, Kosovo. Da sa njima ima najbolje i najbliže odnose, u kojima mora da shvati da je njihova uloga minimalna, a da oni koji su to uradili, pre svega Sjedinjene Američke Države, moraju da imaju najveće poštovanje. Ali, Kurti ne želi da to razmatra iz te perspektive, njega zanima sopstvena uloga. Njega ne zanima mir, ne zanima ga čak ni šta Sjedinjene Američke Države misle o njemu", naglasio je Vučić.

Naveo je da ono za šta je Aljbin Kurti zainteresovan jeste da bude "naslednik" Envera Hodže i Adema Demačija.

"Kurti želi da bude taj koji ulazi u sukob sa Srbijom jer mu to nedostaje u biografiji, da bude neko ko može da kaže 'Evo me, ratni vođa', ne samo Tači ili bilo ko drugi. U takvim uslovima, kada neko ima tako iracionalan pristup, potpuno ga je nemoguće angažovati na racionalan, inteligentan i mudar način. I zato ni Amerikancima nije lako da razgovaraju sa njim", rekao je Vučić.

"Kurti ne želi da formira ZSO, samo će izmišljati razloge"

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da nastavi diplomatski dijalog sa Kurtijem pod pokroviteljstvom EU, ali odgovarajući na pitanje da li je Kurti otišao predaleko, rekao je da veruje da jeste i da će mu biti teško da preokrene kurs.

Vučić je rekao da na Kurtijev pristup dijalogu Beograda i Prištine gleda kao na njegov puki pokušaj da "kupi vreme i zaštiti sopstvenu moć" bez istinskog interesa za rešavanje osnovnih pitanja.

Prema Vučićevoj oceni, to najbolje ilustruje odbijanje Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština.

"Najvažnije što želim da vam kažem je da Kurti jednostavno ni pod kojim uslovima ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i samo će izmišljati sve moguće razloge zašto to neće učiniti", naglasio je Vučić

Sve ostale stvari su samo politički manevri i formalnosti, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je sugerisao da Kurtijevo oklevanje da primeni dogovoreni aneks u Ohridu u vezi sa Zajednicom srpskih opština proizilazi iz njegove želje da oblikuje svoje političko nasleđe na način koji podseća na Envera Hodžu, prikazujući sebe kao "žrtvu" i "velikomučenika".

Prema rečima predsednika Srbije, ovakav pristup vodi u ćorsokak bez ikakvog pomaka.

"Kurti neće menjati politiku, zbog toga je sastanak sa šefom NATO-a ključan"

Aleksandar Vučić je rekao da je njegov sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom zakazan za prvu polovinu naredne sedmice u Briselu. Tačan datum i vreme sastanka, iako su poznati predsedniku, javno će saopštiti NATO blagovremeno.

Vučić je istakao da je zatražio sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a jer, u skladu sa Rezolucijom 1244, koja je u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, NATO snosi odgovornost za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i zbog toga što NATO mora da stane na kraj provokacijama iz Prištine. 

Vučić je rekao da će zamoliti NATO da ispuni svoju dužnost u skladu sa Rezolucijom 1244 pre nego što se pređe na sastanak Saveta bezbednosti (SB) UN, gde će Srbija izneti činjenične informacije o trenutnoj situaciji na KiM.

Predsednik Srbije naglasio je da je zatražio sastanak sa Stoltenbergom jer smatra da je "poštena osoba" koja je uvek otvorena da sasluša i razmotri srpsku perspektivu.

"Sastanak sam tražio kako bih mu skrenuo pažnju na skoro nemoguć opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Oni trpe direktan fizički pritisak i druge oblike prinude, što neminovno rezultira smanjenjem srpskog stanovništva. To predstavlja oblik etničkog čišćenja koje se dešava na početku 21. veka", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija pred SB predočiti činjenice da je od početka ove godine, sedam Srba ranjeno u napadima Albanaca, a da su počinioci često bili policajci ili pripadnici takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga protiv kojih se ne vode postupci.

Naglasio je da se hapšenja kosovskih Srba sprovode "samovoljno" isključivo radi sprovođenja politike etničkog čišćenja, po, kako je naveo, "nečijem hiru".

Vučić je istakao da su politički lideri Srba na severu KiM meta za eliminaciju samo zbog toga što se ne slažu sa režimom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Predsednik Srbije rekao je da će se sve te provokacije nastavljati iz dana u dan. 

"Kristalno je jasno da Kurti neće menjati svoju politiku, zbog čega je sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a ključan", objasnio je Vučić, navodeći da NATO mora da stane na kraj svim tim provokacijama

Vučić je napomenuo da je to osnovni razlog zbog kojeg želi da se sastane sa Stoltenbergom koji je dobro obavešten o, kako je rekao, "zamršenostima na terenu". 

"Plan Šolca i Makrona bio da albanski gradonačelnici podnesu ostavke, Kurti to odbio"

Predsednik Srbije je izjavio da su, na osnovu plana nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Albanci koji su izabrani za gradonačelnike opština na severu KiM sa osvojenih samo 3,4 odsto glasova birača, trebalo da podnesu ostavke, a da je Kurti takav plan odbio.  

Vučić je rekao da su Šolc i Makron osmislili plan za rešavanje pitanja albanskih gradonačelnika, ali da, na njihovo veliko zaprepašćenje, ishod nije bio baš u skladu sa njihovim očekivanjima.

Vučić je istakao da se sada od Srba traži da zahtevaju izbore u opštinama na severu KiM, a kosmetski Srbi neće da učestvuju na izborima jer Kurti nije formirao Zajednicu srpskih opština.

"Na kraju, Srbi uvek budu pod velikim pritiskom, jer Srbi uvek žele da biraju mir, a Kurti hoće da provocira da mira nema. I to je suština", ukazao je Vučić. 

Komentari (0)

Srbija