Politika

Nesuglasice u Narodnoj stranci: Smena Aleksića potvrdila i da je deo stranke nezadovoljan Jeremićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2023

-

21:30

Nesuglasice u Narodnoj stranci: Smena Aleksića potvrdila i da je deo stranke nezadovoljan Jeremićem
Nesuglasice u Narodnoj stranci: Smena Aleksića potvrdila i da je deo stranke nezadovoljan Jeremićem - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsedništvo Narodne stranke je dvotrećinskom većinom donelo odluku o izboru novog Izvršnog odbora stranke. Dosadašnji predsednik Miroslav Aleksić je smenjen, a na to mesto je izabran Slobodan Doklestić. Aleksić je ostao na funkciji potpredsednika stranke i šefa poslaničke grupe. Ipak, ova vest privukla je pažnju javnosti zbog već postojećih navoda o stranačkom raskolu i suparništvu između Aleksića i predsednika te stranke Vuka Jeremića.

Sumnje da su u Narodnoj stranci ponovo buknule nesuglasice pojavile su se nakon što su se na društvenim mrežama, ali i u javnosti, čule tvrdnje da je deo članstva tražio da se održi vanredna skupština stranke sa ciljem da Jeremić bude smenjen, a da na njegovo mesto dođe Aleksić. Da se nešto zaista dešava nedavno je ukazao i mejl koji je procureo u javnost, a koji je Jeremić navodno uputio svojim stranačkim kolegama, pominjući "nedoumice, nemir i podele", kao i to da je redovnu skupštinu sazvao za 22. oktobar.

Lični sukob ili nesuglasice

Kako za Euronews Srbija kaže Stefan Jovanović, poslanik i portparol Narodne stranke, smena Aleksića sa mesta predsednika Izvršnog odbora nije bila politička nego tehnička odluka. On tvrdi da nema ličnog sukoba između Jeremića i Aleksića, ali da postoje razmimoilaženja po pitanju Kosova i EU, te da je i zbog toga važna skupština stranke zakazana za oktobar. 

Nešto oštriji, međutim, bio je sam Aleksić. On je izjavio da je ono što se desilo na sednici frontalni sukob između njega i Jeremića i da je zgranut načinom na koji se ponelo rukovodstvo.

"Ovo što je uradilo rukovodstvo Narodne stranke ne liči na jednu demokratsku partiju koja želi da bude drugačija od onoga što gledamo u Srbiji. Loše se osećam zbog toga, nije mi bilo na kraj pameti da može ovo da se dogodi, ali će građani Srbije da procene i mene i njih", rekao je Aleksić za N1.

Aleksiću je otvorenu podršku dao potpredsednik stranke Borislav Novaković. On je za Euronews Srbija rekao da su nezadovoljavajući rezultati predsedavanja Jeremića jedan od razloga za to.

Jovanović: Naravno da je Aleksić trenutno jedan od najpopularnijih idera, to je velika korist za NS

Euronews

Jovanović kađe da je, s obzirom na to da je Skupština stranke zakazana za 22. oktobar, Predsedništvo donelo odluku da na njegovom čelu bude jedna, kako je rekao, "neutralna ličnost", a to je Slobodan Doklestić.

Na pitanje da li je tačno da je dve trećine odbora zahtevalo vanrednu skupštinu i demokratske izbore i da Aleksić bude kandidat na tim izborima, Jovanović odgovara da do stranke nije došao nijedan zahtev za održavanje vanredne sednice.

"Čulo se o tome, da postoje odbori koji žele vanrednu skupštinu. Do stranke nikada nije došao taj broj o kojem se govori", rekao je on.

Govoreći o tome da li postoje razlike u političkim idejama i rešenjima između Aleksića i Jeremića, Jovanović kaže da veruje da oko protesta svi imaju jedinstven stav, ali da postoje politička razmimoilaženja.

"Verujem da oko protesta svi imamo jedinstven stav. Ne verujem da tu postoji lični sukob, a da li postoje politička razmomilaženja u okviru stranke - da, ja verujem da postoje razmomilaženja u ovom trenutku. To je krenulo od, čini mi se, francusko-nemačkog sporazuma oko toga koliko treba biti glasan i protiv toga. Po pitanju KiM i EU, verovatno da postoje politička razmomilaženja. Zbog toga je i ta Skupština u oktobru važna. U politici nije samo pitanje izbora kandidata i ljudi koji će neku politiku da predstavljaju, već kako će da je predstavljaju", rekao je on.

Na pitanje kako komentariše navode da se sve ovo dešava zbog veće popularnosti Aleksića, Jovanović kaže da nije politika stvar popularnosti. 

"Aleksić je svakako odlično radio posao šefa poslaničke gupe, ja sam njegov zamenik i to potvrđujem iz prve ruke. Naravno da je on u ovom trenuku jedan od najpopularnijih lidera u Srbiji i mislim da je to velika korist za NS", dodao je Jovanović.

Kako je dodao, ukoliko bude politčke ozbiljnosti kod svih aktera, ne bi smelo da dođe do osipanja ili rascepa.

"Moramo da pokažemo jedinstvo i odgovornost i prema ljudima koji su u NS i prema svim glasačima i građanima koji su na ulici. Koliko sam čuo Jeremić je potvrdio da bez obzira na rezultate on ostaje u NS i verujem da je to stav svih ostalih. Verujem da bi to bio stav i Aleksića. Ne treba da dođe do cepanja NS jer to ne treba ni nama, ni građanima Srbije", zaključio je Jovanović.

Novaković: Ne možete da budete niko i ništa u biračkom telu, a sve i svja u stranci

Euronews

Sa druge strane, objašnjavajući odluku Narodne stranke, Novaković kaže da po Statutu NS Predsedništvo dvotrećinskom većinom praktično može da suspenduje sve odluke svih organa. Pre nego što je, kako kaže, došao na red Izvršni odbor, predsednik stranke je predložio četiri nova člana.

"Potom je predložio smenu predsednika omladine, smenu predsednika Pokrajinskog odbora zaduženog za KiM i na taj način je isforsirano usiljeno i rekao bih, mimo svake pravne i političke kulture, uspostavio tu dvotrećinsku većinu u Predsedništvu i samo na bazi te činjenice on je mogao da postavi pitanje izbora novog Izvršnog odbora. Izvršni odbor ne bira Predsedništvo, već Glavni odbor. Ali pošto je ostvario na jedan ustaljen i isforisiran i potički ružan i nekorektan način dvotrećinsku većinu u Predsedništvu, predsednik je mogao da postavi pitanje razrešenja predsednika Izvršnog odbora. Zašto? Da bi uspostavio svevlašće. Kada smo tražili sazivanje vanredne izborne skupštine od 126 odbora u stranci 88 odbora je predložilo vanrednu skupštinu", rekao je on.

Novaković je nedavno rekao i da će glasati za Aleksića ukoliko se kandiduje na stranačkim izborima. 

"Stranka iza sebe ima šest godina, njom je predsedavao Vuk Jeremić i rezultati su nezadovoljavajući. Prema svim istraživanjima NS je pozicionirana između dva i tri odsto. Očito je da se strankom loše upravljalo. Ne možete da budete niko i ništa u biračkom telu, a sve i svja u stranci", rekao je on.

Dodao je da je po svim istraživanjima javnog mnenja Jeremić je jedan od najlošije ocenjenih političara. 

"On je obrazovan, kompetentan, ali biračko telo očito ne reaguje pozitivno. Aleksić je u ovom trenutku jedan od najvidljivijih i najpoštovanijih opozicionoih poričara u Srbiji. Nema sumnje da kada bi on preuzeo čelno mesto u stranci dao bolji rezultat od Jeremića. Naša potlika je sa Jeremićem jako jednodimenzionalna. On se pojavljuje u zadnja tri četiri meseca proređeno, samo kada je u pitanu spoljna politika i geopolitka. Ljude interesuje ekologija, ekonomija, zdravstvo, obrazovanje, korupcija... Sva ta pitanja u njegovom vidokrugu ne postoje. Treći razlog je - stanka mora da postavi politku da je prezentuje što više lica. U ovom trenutku sužen je broj takvih lica. Mislim da sa Alekićem možemo tu lepezu da pokažemo i da snažnije da uradimo", zaključio je on.

Istorija trzavica u NS se ponavlja

Ovo nisu prve trzavice koje se vezuju za Narodnu stranku. Poslednji put to se dogodilo pred parlamentarne i predsedničke izbore prošle godine, a u fokusu je bila kandidatura Zdravka Ponoša za predsednika. Nakon što je predsednik SSP Dragan Đilas u javnost izašao sa predlogom da kandidat bude upravo Ponoš, tadašnji potpredsednik Narodne stranke.

Jeremiću je, kako je objašnjavao, zasmetalo što je Đilas samostalno odlučio da izađe s ovim predlogom i istakao je da bi njihov prvi izbor bio Miroslav Aleksić. Ponoš je zatim, svega nekoliko meseci pred izbore, napustio sve rukovodeće funkcije u Narodnoj stranci, uključujući i mesto prvog čoveka beogradskog odbora, a nakon izbora i samu Narodnu stranku i formirao pokret Srbija centar (SRCE).

Komentari (0)

Srbija