Politika

SPS obeležila 33 godine postojanja, Dačić: Ponosan sam na saradnju sa SNS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2023

-

16:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Socijalistička partija Srbije danas je svečanom sednicom Glavnog odbora u Beogradu obeležila 33 godina postojanja, a lider stranke Ivica Dačić rekao je da je ponosan na sve dobro što su uradili u prethodnim decenijama.

Dačić kaže da je današnja sednica i radna imajući u vidu brojne političke obaveze, pre svega redovne lokalne i pokrajinske izbore na proleće iduće godine. O tome da li će i kada biti parlamentarnih izbora, kaže Dačić. biće odlučeno u narednom periodu. 

"Mi se spremamo za izbore u skladu sa našim redovnim aktivnostima jačanja organizacione strukture naše partije, izborom kadrova, kadrovskim i programskim promenama, osmišljavanje onoga što bi bio pogled na svet SPS 2023. i naravno u deceniji koja je pred nama. Na jesen ćemo imati sastanak koji se tiče organizacionih stvari, izbora rukovodstva", rekao je Dačić. 

Nastavak saradnje sa SNS

Naglasio je da su socijalisti ponosni na sve dobro što su uradili u decenijama iza nas i na sve što su pozitivno i dobro uradili kad je reč o koaliciji sa SNS i Aleksandrom Vučićem i najavio razgovore u narednim mesecima o tome na koji način i kako će sarađivati na predstojećim izborima.

Tanjug/Jadranka Ilić

Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića

 

"Dajemo potpunu podršku državnom rukovodstvu u smislu borbe za zaštitu nacionalnih i državnih interesa u svakom segmentu, od Kosova i Metohije pa do položaja srpskog naroda u BiH, Crnoj Gori, zatim pritisaka koji se vrše na našu zemlju, ali isto tako u nastojanjima da se stvore što bolji ekonomsko socijalni uslovi za život ljudi, za stvaranje jednog fronta koji bi se zalagao za tako nešto, a to je zaštita nacionalnih i državnih interesa i socijalnu pravdu. U tom smislu ćemo i nastavati našu saradnju i u narednom periodu i imaćemo razgovore u narednim mesecima svakako i o tim pitanjima koja su bila aktuelna i ranije a to je na koji način i kako ćemo sarađivati na predstojećim izborima", rekao je Dačić.

Naveo je da, što se njega tiče, nema razloga za vanredne parlamentarne izbore. Dodao je da izbori treba da budu redovni i da će za Srbiju biti bolje ukoliko postoji puni mandat svih institucija u našem društvu.

"Nema političke krize"

Upitan o odnosu sa SNS, Dačić je rekao da svakog dana sarađuje sa Vučićem i da je vlast pokazala da nema nikakve političke krize ni kad je reč o glasanja u parlamentu. 

"To je pitanje koje je van svakog konteksta - mi imamo dobru saradnju, veoma dobru saradnju svih ovih godina i tako će biti i dalje. Ja znam da neki možda pokušavaju i da bi nekima bio interest da tako nešto ne bude. Ovde je reč o ciljevma za koje smo se opredelili i misilim da smo postigli veoma dobre rezultate i zašto bismo uopšte imali neke probleme u našim odnosima", naveo je Dačić.

Na putanje kakav vid saradnje u najavljenom pokretu očekuje, Dačić je rekao da su on i Vučić zajedno svih ovih godina i da je i sam govorio i za prethodne izbore da je potrebno osmisliti zajednički pristup izborima.

"Da li je to koalicija, da li je to pokret za državu, da li je to odvojeni nastup, to je stvar političke odluke. Jedno je sigurno - naša saradnja je neupitna i tu nema nikakve dileme oko toga", rekao je Dačić i naveo da ne pstoje nikakvi pritisci niti je bilo razgovara na tu temu, niti neslaganja.

Dačić je rekao da nikad niko nije dovodio u pitanje identitet SPS i da će se o pokretu razgovarati  u narednom periodu. 

Tanjug/Jadranka Ilić

Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića

 

Na pitanje da li će i kada biti zatražena sednica Saveta bezbednosti UN, Dačić je rekao da će o tome će, kako je i sam rekao, Vučić ove nedelje razgovarati sa najvišim zvaničnicima NATO, Jensom Stoltenbergom i sa drugim međunarodnim faktorima.

"Naša želja je da zatražimo sednicu SB UN upravo da bi se preduprelili svi negativni efekti terora koji vlast (kosovskog premijera Aljbina) Kurija sprovodi nad Srbima. Pre ove sednice danas, razgovarao sam sa predstavnicima naših opštnskih odbora na KiM, rekli su mi da je situacija neizdrživa, nikad teža i da  država Srbija ima obavezu prema našem narodu koji živi na KiM i apsolutno je data podrska Vučiću u smislu toga da se ne prihvata nezavisnost Kosova niti članstvo Kosova u UN, a s druge strane da se neće dozvoliti pogrom srpskog naroda na KiM", rekao je Dačić.

Upitan o novom ministru privrede, Dačić je naveo da će taj resor ostati koaliciji SPS-JS.

"Nismo razgovarali o tome ali pretpostavljam da će ostati našoj koaliciji. Još nije istekao rok koji ima premijerka da predloži kandidata, 15 dana je rok od dana prestanka mandata", naveo je Dačić. 

Na pitanje o sankcijama SAD prema šefu BIA Aeksandru Vulinu, Dačić je rekao da se one ne odnose na Srbiju. 

"Kada bi Srbija pravila listu onih koji treba da budu na listi za sankcije, ta lista bi verovatno bila duga. Ovde je pitanje, čuli ste i predsednika Vučića, da li postoje neki dokazi koji potkrepljuju određene trvrdnje ili je reč o politici. Ako je reč o politici, onda je to stvar političkih odnosa i nema potrebe oko toga dalje razgovarati", naveo je Dačić.  

Dačić je na pitanje o stipendijama koje je Srbija dodelila studentkinjama iz Republike Srpske koje su veličale ratne zočince, rekao da nije upoznat sa tim slučajem. 

"Naš odnos prema ratnim zločinama je potpuno jasan. Svi treba da odgovaraju koji su počinili ratne zločine, ali sva ta pitanja padaju u vodu kada vidite kakva mesta u Hrvatskoj imaju oni koji su bili pred sudom u Hagu, da se nalaze u kabinetu predsednika ili premijera, kad imate u BiH da se dočekuju na aerodromima ratni zločinci i sada postavljamo pitanje stipendija, ja sam samo za ravnopravan trentman svih", rekao je Dačić. 

Unuk Slobodana Miloševiča novi član SPS 

Dacić je podsetio da je SPS osnovana 17. jula 1990. ujedinjenjem Saveza komunista i Socijalstičkog saveza radnog naroda i od tada SPS, kako kaže, taj dan slavi kao dan partije. 

"Naša partija je nastala iz Saveza komunista koji je nastao 1919. kongresom i stvaranjem Socijalističke radničke partije Jugoslavije, a ta partija je nastala iz Srpske socijaldemokratske stranke koja je formirana 2. avgusta 1903. Mi ćemo 2. avgusta praktično, imajući u vidu taj političko-pravni konitnuitet, obeležiti 120 godina organizovanog socijalističkog i socijaldemokratskog pokreta u Srbiji", rekao je Dačić.

Tanjug/Jadranka Ilić

Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića

Najavio da će SPS na jesen imati sastanak koji se tiče organizacionih stvari izbora rukovodstva. 

"Što se tiče današnje sednice, to neće biti tema jer je svečana sednica, jedino što ću predložiti, to sam siguran da će Glavni odbor sa zadovoljstvom prihvatiti, a to je da u GO bude kooptiran Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića koji je izrazio želju da se učlani u našu partiju i da se politički aktivira", kaže Dačić.

Marko Milošević je rekao da mu je to bila velika želja oduvek i da mu je drago što je u prisustvu "dragih prijatelja, partijskih drugova".

"Za mene je ova ideja večna i drago mi je što postoji u kontinuitetu i još će da postoji i tek će da postoji i trudicemo se da to bude jos bolje, daču sve od sebe da što više doprinesem partiji i društvu. Zainteresovan sam da se bavim pravnom naukom, pravo je moja velika ljubav, konkretno međunarodno javno pravo. Postoje problemi sa kojima se suočamao kao društvo i zemlja i ja se nadam da će biti prilike da donesemo što je bolje moguće rešenje", rekao je Marko Milošević. 

 

Komentari (0)

Srbija