Politika

Petković stigao u Brisel, sutra nova runda dijaloga sa Prištinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

11:09

Petković stigao u Brisel, sutra nova runda dijaloga sa Prištinom
FoNet/Twitter - Copyright FoNet/Twitter

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem stigla je u Brisel gde će sutra učestvovati u novoj rundi dijaloga na tehničkom nivou sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije.

Kako je saopštio portparol Evropske komisije Peter Stano, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak ugostiće glavne pregovarače obeju strana u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije, a fokus će biti na punoj implementaciji dogovora od 27. februara i koracima ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Satnica i formati razgovora još nisu precizirani.

Podsetimo, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak prošle nedelje je pozvao pregovarače Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u Brisel.

U međuvremenu, Lajčak se u ponedeljak sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, u okviru simpozijuma SIMI koji se održava u Grčkoj, i sa njim razgovarao o situaciji na severu KiM, daljem putu ka deeskalaciji i primeni svih sporazuma iz dijaloga.

"Na ovogodišnjem Simi simpozijumu imao sam korisnu diskusiju sa premijerom Aljbinom Kurtijem o trenutnoj situaciji na severu Kosova i daljem putu ka deeskalaciji i primeni svih sporazuma iz dijaloga", napisao je Lajčak na Tviteru.

Kurti je u ponedeljak na Tviteru napisao da je sa Lajčakom imao dug razgovor o smanjenju tenzija i normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Imao sam dug razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom na marginama 25. simpozijuma SIMI na Kritu o deeskalaciji tenzija i normalizaciji odnosa sa Srbijom", naveo je Kurti. Dodao je da je "vreme bilo daleko toplije" od njihove diskusije.

Kako je prošle nedelje saopšteno iz kosovske vlade, nakon sastanka zamenika premijera Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, spremni da doprinesu deeskalaciji situacije na severu, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na severu.

Njihovo postepeno povlačenje, kako je potvrdio zamenik komandira kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, počelo je u sredu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija