Politika

Skupštinski odbor podržao Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji, opozicija kritikovala žurbu donošenja Predloga

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

19:17

Skupštinski odbor podržao Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji, opozicija kritikovala žurbu donošenja Predloga
Skupštinski odbor podržao Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji, opozicija kritikovala žurbu donošenja Predloga - Copyright TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije podržao je danas Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, a glasanju je prethodilo javno slušanje koje je ovaj odbor organizovao.

Javno slušanje privuklo je veliku pažnju kako poslanika u Narodnoj skupštini tako i predstavnika stručne javnosti koji su danas došli u Skupštinu Srbije.

Predstavljajući predložene zakonske izmene i dopune, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je istakao da se novim zakonom dalje unapređuje elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

“Uvodimo e-prostor u kojem će biti ceo postupak što znači da će biti transparentan i dostupan svima”, rekao je Vesić.

Vesić: Veća odgovornost učesnika u postupku

Istakao je i da se insistiralo na tome da odgovornost lica koja učestvuju u različitim fazama postupka bude veća, kao i na tome da se uz potvrdu o početku građevinskih radova mora izdati polisa osiguranja od štete trećim licima.

Naveo je da se uvodi obaveza da se pre dobijanja upotrebne dozvole preda dokaz o kretanju građevinskog otpada kao i da da svi objekti koji se grade, a imaju bruto površinu veću od 10.000 kvadrata, kao i objekti javne namene moraju da se grade po sertifikatima zelene gradnje.

TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

 

 

Prema njegovim rečima posebno je važna promocija elektromobilnosti, zbog čega se uvodi obaveza da postoje elektropunjači u rezidencijalnim i poslovnim objektima, kao i da sve pumpe na autoputevima i brzim saobraćajnicama moraju da imaju elektropunjače.

“To znači da ćemo u narednih godinu, godinu i po dana, imati možda do stotinak novih elektropunjača na autoputevima”, rekao je Vesić.

Uvođenje obaveznih energetskih pasoša

Kada su u pitanju energetski pasoši, naveo je da se izmenama i dopunama uvodi obaveza za nove zgrade da ne može da se obavlja kupoprodaja nekretnina bez energetskog pasoša.

Naglasio je da ni u jednom zakonu nije dato mogućnosti za zaštitu kulturnih dobara kao u ovom.

“Uveli smo nekoliko stvari. Prilikom izrade urbanističkog plana nadležan Zavod za zaštitu spomenika kulture ima pravo da zatraži da se uradi studija o zaštiti kulturnih dobara, što do sada nije bio slučaj”, rekao je Vesić.

TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

 

 

Predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Uglješa Marković je podsetio da je Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji ušao u skupštinsku proceduru 8. maja i da će se o njemu raspravljati na Četvrtom vanrednom zasedanju Narodne skupštine koje počinje sutra.

Zakon koji se tiče svih

Na javnom slušanju, koje je izazvalo veliko interesovanje narodnih poslanika i stručne javnosti, posebnu pažnju izazvao predlog za ukidanje konverzije.

Više učesnika pohvalilo je nove odredbe o uvođenju zelenih sertifikata i obavezi investitora da obezbede polisu osiguranja od štete trećih lica.

Poslanik iz Srpske napredne stranke Uglješa Mrdić je podržao predložene izmene i ocenio da je zakon opravdano izazvao veliku reakciju javnosti jer zanima sve građane i tiče se svih.

TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

 

 

“Posebno bih izdvojio unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola. Smatram da je to jedna od najvažnijih novina kao I uvođenje novih elemenata zelene agende, te formiranje Agencije za prostorno planiranje I uvođenje glavnog državnog urbaniste”, istakao je on.

Poslanica iz Saveza vojvođanskih Mađara Rozalija Ekres je ispred svoje poslaničke grupe najavila podršku predloženim rešenjima kako u plenumu tako i na glasanju ali je dodala da će ova poslanička grupa predati amandman vezan za prava nacionalnih manjina u ovoj oblasti.

Dodala je, da će koliko je njoj poznato, amandman biti i prihvaćen.

Danijela Nestorović iz “Moramo zajedno” je upitala zašto se toliko žurilo sa donošenje ovako važnog zakona zašto nije ostavljeno više prostora za raspravu o ovoj temi koja se tiče svih građana Srbije.

 

Komentari (0)

Srbija