Politika

Vučić: Srbija ceni odluku Surinama da povuče priznanje Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

13:44

Vučić: Srbija ceni odluku Surinama da povuče priznanje Kosova
Sastanak - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova i međunarodnog poslovanja Surinama Alberta Ramdina i tom prilikom istakao da Srbija veoma ceni Republiku Surinam zbog odluke da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, čime je potvrđeno prijateljstvo naše dve zemlje i privrženost osnovnim principima međunarodnog prava i Povelje UN. 

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike Vučić je sa Ramdinom razmenio mišljenja o pravcima daljeg razvoja tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Surinama i unapređenju sveukupne bilateralne saradnje.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučić je predložio formiranje Zajedničke komisije za saradnju, kako bi lakše bile definisane oblasti u kojima postoje mogućnosti za uspostavljanje jače saradnje, poput zdravstva,  obrazovanja, sporta i drugih, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ministar Ramdin je rekao da se njihova odluka o povlačenju priznanja Kosova ne dovodi u pitanje i da Surinam ostaje privržen poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Tema sastanka, dodaje se, bila su i regionalna i globalna kretanja.


Dačić: Surinam veliki prijatelj Srbiji, razvijaćemo saradnju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova, međunarodnog poslovanja i međunarodne saradnje Republike Surinam Albertom Ramčandom Ramdinom i ocenio da je Surinam izrazito prijateljski naklonjen prema Srbiji, i istakao da su dve zemlje izrazile spremnost da razvijaju saradnju na najvišem nivou u svim oblastima.

Dačić je posle sastanka sa Ramdinom na konferenciji za novinare izrazio zahvalnost Surinamu, koji je 2017. godine povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, podsećajući da je nakon toga priznanje povuklo još 27 zemalja.

"Cela ta organizavana akcija državnog vrha u vezi sa redefinisanjem odluka pojedinih zemalja o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je i započela povlačenjem priznanja od strane Surinama. Pored toga, Surinam je glasao i protiv zahteva Kosova za prijem u Unesko i Interpol, u oba slučaja su glasali protiv njegovog prijema što je za nas bilo od kapitalnog značaja", rekao je Dačić.

On je naveo da je posetio Surinam 2018. godine i da će tokom dana na zajedničkom sastanku kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića razgovarati o uspostavljanju još bliže komunikacije između predsednika dve zemlje, kao i o organizovanju poseta.

"Spremni smo da na najvišem nivou i u svim oblastima razvijamo našu saradnju, to znači na bilateralnom planu u smislu posete na najvišem nivou, formiranjem zajedničkog komiteta, odnosno komisije za saradnju, održavanjem političkih konsultaciija između naša dva Ministarstva", rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio Vladi Surimana na podršci našoj zemlji kao kandidatu za organizaciju međunarodne izložbe EXPO 2027 i dodao da će razgovarati o tome na koji način će Surinam biti predstavljen na toj izložbi.

Dodao je i da će 2026. godine biti obeleženo 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Surinama.

Ramdin je naveo da Surinam poštuje teritorijalni integritet Srbije i da će nastaviti da pruža podršku našoj zemlji po ovom pitanju.

Dodao je da postoje velike mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti privrede i biznisa.

"Mi ćemo biti proizvođač nafte i gasa u narednih nekoliko godina i vidim da je ovo velika prilika za srpske kompanije. Takođe, vidim prilike i u oblasti poljoprivrede, hrane", rekao je on.

Na pitanje dokle se stiglo sa inicijativom Srbije da se organizuje vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o tzv. Kosovu i da li smatra da će naići na razumevanje stalnih članica, Dačić je podsetio da je o tome nedavno govorio Vučić i da će se u narednim danima više znati o toj inicijativi.

"Za zakazivanje te sednice potrebna je specifična procedura i način donošenja odluka je specifičan, ali naš cilj je, imajući u vidu da pet zemalja ima pravo veta, da ono što se dešava na KiM bude predstavljeno kao veliki problem", rekao je on.
 

Komentari (0)

Srbija