Politika

Orlić u Teheranu na sastancima sa ministrima u Vladi Islamske Republike Iran

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

19:29

Orlić u Teheranu na sastancima sa ministrima u Vladi Islamske Republike Iran
Orlić u Teheranu na sastancima sa ministrima u Vladi Islamske Republike Iran - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U okviru zvanične posete Teheranu, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahijanom. Orlić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa ministrom Abdolahijanom, kao i zahvalnost na čvrstoj i principijelnoj poziciji Irana o nepriznavanju Kosova.

Šef iranske diplomatije je pozdravio bliske veze dve zemlje, poručujući da Iran Srbiju smatra najznačajnijim partnerom na Balkanu, sa kojim granice za saradnju ne postoje, saopšteno je iz Narodne skupštine. 

Naglasio je i da Iran zadržava dosledan stav po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, pozdravivši čvrstu, slobodnu i suverenu državnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

"Srbija i njen narod su srećni što imaju lidera kao što je vaš", rekao je Abdolahian. 

Orlić je ministra upoznao sa izuzetno teškom situacijom na KiM, svakodnevnim terorom nad Srbima i pokušajima Prištine da izazove rat. 

Susreti s ministrima industrije i poljoprivrede

„Mi se na sve načine trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, tražimo da se za srpski narod na KiM osigura bezbednost, kao i da Priština, konačno, ispuni svoje obaveze, pre svega formira ZSO onako kako je potpisano i dogovoreno“, rekao je Orlić. 

Tokom zvanične posete Teheranu, Orlić je imao odvojene susrete i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana Abasom Alibadijem, kao i sa ministrom poljoprivrede Muhamedom Alijem Nikbahtom, sa kojima je razgovarao o mogućnostima za dalji razvoj saradnje u oblastima iz nadležnosti pomenutih ministarstava, dodaje se u saopštenju srpskog parlamenta. 

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

 

Orlić je tokom sastanaka potvrdio spremnost Skupštine Srbije da, ratifikacijom potpisanih sporazuma između dve vlade i aktivnostima na svim nivoima, doprinese jačanju ekonomije, unapređenju trgovinske razmene, ali pre svega snaženju prijateljstva između Srbije i Irana. 

Iskazano je zadovoljstvo zbog opredeljenja da se saradnja dve zemlje dodatno konkretizuje kroz rad Mešovite komisije za trgovinu, čije se naredno zasedanje očekuje u oktobru ove godine. 

„Nastojaćemo da zajedno doprinosimo postizanju uspeha i što boljih rezultata u budućnosti, u svim sferama koje su od interesa za naše dve zemlje i naša dva naroda“, bila je centralna poruka sa susreta predsednika Narodne skupštine i iranskih ministara, dodaje se u saopštenju.

Srpski kutak u biblioteci u Teheranu

Tokom posete Teheranu, Orlić  je obišao Narodni muzej Irana, kao i Narodnu biblioteku, u kojoj je nedavno otvoren „Srpski kutak“. 

Ovom prilikom Orlić je, već postojećem fondu knjiga, poklonio repliku Sretenjskog ustava, Ustav Republike Srbije, monografiju Narodne skupštine Republike Srbije, kao i druge naslove koji će iranskim čitaocima približiti istoriju, umetnost i kulturu srpskog naroda. 

U delegaciji Narodne skupštine, koju je tokom zvanične posete Iranu predvodio Orlić, bila je i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac, kao i ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović.
 

Komentari (0)

Srbija