Politika

Predsednik Vučić dočekao predsednika Ugande: Obnavljamo i učvršćujemo svoja stara partnerstva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2023

-

11:16

Predsednik Vučić dočekao predsednika Ugande: Obnavljamo i učvršćujemo svoja stara partnerstva
Predsednik Vučić dočekao predsednika Ugande: Obnavljamo i učvršćujemo svoja stara partnerstva - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ispred Palate "Srbija" dočekao predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednik Ugande dočekan je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroje garde Republike Srbije. Nakon dočeka održan je tet-a-tet sastanak Vučića i Musevenija.

U izjavi nakon susreta Vučić je podsetio da je Museveni bio u Srbiji pre Vučić se zahvalio Museveniju na poseti i podsetio da je Museveni bio u Beogradu pre 36 godina kada ga je primio predsednik Predseništva Lazar Mojsov. On je Musevenija nazvao čovekom velikog iskustva od koga je mogao mnogo da čuje o politici u Africi.

Kako je naveo Vučić, otvoreno je pitanje unapređenja dalje saradnje dve zemlje.

On se zahvalio predsedniku Ugande "što se drži principa međunarodnog prava i što poštuje teritorijalni integritet Srbije".

"Otvorili smo pitanja konkretne saradnje. Do kraja avgusta delegacija naših eksperata, predvođena bar jednim ministrom posetiće Ugandu da unapredimo našu saradnju u poljoprivredi, ali i u svim drugim sferama poput odbrane. Uganda danas imam 44 miliona stanovnika, a 2050. očekuje se da ima 106 miliona. To je zemlja sa ogromnim potencijalima. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore. Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine. Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Er Srbija imala veliko širenje rada i uspeha i broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

"Kampala i Uganda može da bude mesto odakle možemo da idemo dalje u određene afričike destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije", poručio je Vučić.

Museveni je podsetio da je Uganda pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka imala odlične odnose s Jugoslavijom i predsednikom Titom.

"Pratili smo šta radi Jugoslavija posebno kada je u pitanju odbijanje da se prikloni blokovima", rekao je Museveni podsećajući na pokret nesvrstanih.

Sporazumi o turizmu i poljoprivredi

Predstavnici Vlada Srbije i Ugande danas su, posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ugande Joveri Kagute Musevenija i razgovora delegacija dvaju zemalja, potpisali dva dokumenta o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede dvaju zemalja odnosi se na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, prehrambene sigirnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

 

Potpisali su ga ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković i državni ministar u Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i ribarstva  Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore.

Drugi dokument, Memorandum o razumevanju između ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande, potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i njegova koleginica iz Ugande Harijeta Nabazi.

"Čast mi je da dočekam još jednog prijatelja Srbije, predsednika Ugande Joveri Kagutu Musevenija. Naši bilateralni odnosi zasnovani su na principima međusobnog uvažavanja i razumevanja, solidarnosti i tradicionalnog prijateljstva. Razgovaramo o razvoju saradnje, ekonomskom povezivanju i projektima na kojima bismo mogli zajedno da radimo, jer Srbija nastavlja da obnavlja i učvršćuje svoja stara partnerstva, dok sa iskrenim prijateljima gradi nove mostove za budućnost", napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

Srpsko-ugandski poslovni susret biće održan u okviru zvanične posete predsednika Ugande Srbiji.

Privrednicima će se obratiti predsednici Srbije i Ugande Vučić i Kaguta Museveni, a moderator plenarnog dela skupa je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

Ovo je nakon više decenija prva zvanična poseta predsednika Ugande.

Prethodno je, najavljujući zvaničnu posetu Srbiji na najvišem državnom nivou, predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, u video obraćanju pozvao narod i privrednike iz Srbije da posete ovu afričku zemlju i investiraju u nju u saradnji sa domaćim privrednicima.

Predsednik Museveni se u video obraćanju zahvalio predsedniku Srbije, što mu je, prilikom nedavne posete Ugandi ministar trgovine Tomislav Momirovića, uputio posebnu poruku pozivajući ga da dođe u Srbiju.

Ministar Momirović je boravio u zvaničnoj poseti Africi u aprilu i tada je razgovarao sa Musevenijem o mogućoj trgovinskoj saradnji dve zemlje.

Srbiju sutra očekuje i svečano otvaranje jedinstvenog restorana i marketa Uganda konekt, u Beogradu na vodi. 

Komentari (0)

Srbija