Politika

Sastanak Petkovića i zamenikoma ministra spoljnih poslova Kine, razgovarali o bezbednosnoj situaciji na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

13:33

Sastanak Petkovića i zamenikoma ministra spoljnih poslova Kine, razgovarali o bezbednosnoj situaciji na KiM
Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju - Copyright Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas, u sklopu zvanične posete Kini, sa zamenikom ministra inostranih poslova Kine Dengom Lijem, saopšteno je iz Kancelarije.

U soapštenju se dodaje da je Petković Denga upoznao sa teškom bezbednosnom situacijom na KiM u kojoj se nalazi srpski narod, posebno od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, koju karakteriše rapidan porast nasilja prema srpskom i drugom nealbanskom stanovištu na KiM i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava.

"U Prištini ne postoji želja za postizanjem kompromisa, dijalogom i deeskalacijom aktuelne krize koju je izazivala upravo prištinska strana svojim nasilnim i jednostranim potezima, organizovanjem nelegalnih izbora i zauzimanjem srpskih opština na severu KiM. Ta kriza koju generiše Priština preti da se prelije na čitav region", upozorio je Petković.

On je posebno istakao da Priština punih deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumom iz Brisela 2013. godine, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Istovremeno, Petković je preneo domaćinu punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kine i zahvalio na principijelnoj podršci Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije", dodaje se u saopštenju.

Deng: Kina će nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

Kako se navodi, obostrano je izraženo zadovoljstvo povodom izvanrednih odnosa između Republike Srbije i Narodne Republike Kine koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje, čemu poseban kvalitet daju i prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Sija Đinpinga.

Istaknuta je spremnost za dalje produbljivanje svih oblika saradnje i u tom cilju, dalje intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, navodi se u saopštenju. 

Deng Li je, koji je istovremeno i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u MIP NR Kine posebno je naglasio da je kineska strana započela intenzivne pripreme za realizaciju predstojeće posete predsednika Vučića Kini, a povodom učešća na Trećem forumu za međunarodnu saradnju inicijative "Pojas i put", uz komentar da će srpskog predsednika u Kini "dočekati kao brata", što je formulacija koja ukazuje na izuzetno poštovanje koje u Kini ukazuju predsedniku Vučiću.

Deng Li je Petkoviću preneo uveravanja da će Kina nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, uz jasno protivljenje jednostranim potezima Prištine. On je naglasio da kineska strana podržava iznalaženje rešenja po pitanju KiM mirnim putem, na bazi Rezolucije 1244 SB UN i posebno je naglasio podršku i insistiranje Pekinga u vezi sa što skorijim osnivanjem ZSO. 

U nastavku razgovora, razmenjena su mišljenja o modalitetima za dalje jačanje ukupne saradnje između Republike Srbije i NR Kine, pored bilateralnih kanala, i u okviru kineske inicijative "Pojas i put" i mehanizma za saradnju Kina-CIEZ, koje Srbija aktivno podržava od njihovog pokretanja, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija