Politika

Sve izvesnije cepanje Narodne stranke: U nedelju na Oplencu dan D za narodnjake

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

18:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Cepanje Narodne stranke sve je izvesnije. U nedelju se na Oplencu sastaje deo narodnjaka koji podržava potpredsednika Miroslava Aleksića, a očekuje se da bi kolektivno mogli da istupe iz stranke i formiraju Narodni pokret Srbije.

Funkcioneri Narodne stranke koji podržavaju Vuka Jeremića, pozivaju stranačke kolege da se problem reši na stranačkoj izbornoj skupštini u oktobru, gde su kandidati za predsednika Jeremić i Aleksić. Sukob dva tabora oko načina vođenja stranke i kadrovskih rešenja traje nedeljama.

"Mi tu imamo dve varijante, jedna je varijanta da se borimo pred sudovima Republike Srbije u toj varijanti, je jako teško izvojevati pobedu, iz prostog razloga što nam predstoje izbori, zbog toga što rukovodstvo stranke kontroliše celokupnu imovinu stranke, mislim na račun, pečat, prostorije, poštu itd i ta borba bi bila nelojalna. S druge strane, doneli su odluke kojima prekrajaju izbornu volju članstva, i na taj način verovatno će nas primorati da donesemo odluku koja će se ticati istupanja iz Narodne stranke", kaže Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

U petak uveče ističe rok koji je deo narodnjaka okupljen oko Miroslava Aleksića dao lideru stranke Vuku Jeremiću i članovima Predsedništva da povuku sve odluke kojima je, prema njihovom mišljenju, prekršen Statut, između ostalog i ona o smeni  Aleksića sa čela Izvršnog odbora.

Polovinom jula predsedništvo Narodne stranke donelo odluku o izboru novog Izvršnog odbora stranke. Smenjen je Miroslav Aleksić sa mesta predsednika IO, a na to mesto je izabran Slobodan Doklestić. Aleksić je ostao na funkciji potpredsednika stranke i šefa poslaničke grupe.

Jovanović: Nadam se da će razum preovladati

"Ja se nadam da će u međuvremenu preovladati razum i da Miki Aleksić neće dozvoliti da pocepa Narodnu stranku, tako da, očekujem ozbiljnost, odgovornosti i zaista, da preovlada razum sa te strane i da se Narodna stranka ne cepa. Mislim da je to velika šteta i za opoziciju i za opozicionu scenu, da se u ovom trenutku to dešava. Očekujem da će oni ostati u NS i da će učestvovati na izborima koji su zakazani za 22. oktobar, gde će svi članovi NS, preko delegata, moći da izaberu predsednika i NS i ostale organe", kaže Stefan Jovanović iz narodne Stranke.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Nakon smene Aleksića sa mesta predsednika IO Narodne stranke usledili su novi potresi. Zamenjen je poverenik Gradskog odbora u Nišu, odnosno poslanik Stefan Jovanović zamenio je Đorđa Stankovića, poslanika koji je javno pružio podršku kandidaturi Miroslava Aeksića za predsednika partije.

Kako je saopšteno iz te stranke zadatak Jovanovića je da organizuje rad Odbora do stranačke Skupštine, zakazane za 22. oktobar. U saopštenju stranke je navedeno da će Stefanu Jovanoviću mandat trajati 120 dana i da neće biti kandidat za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Niš na sledećoj izbornoj skupštini.

Ranije trzavice u stranci

Ovo nisu prve trzavice koje se vezuju za Narodnu stranku. Poslednji put to se dogodilo pred parlamentarne i predsedničke izbore prošle godine, a u fokusu je bila kandidatura Zdravka Ponoša za predsednika.

Nakon što je predsednik SSP Dragan Đilas u javnost izašao sa predlogom da kandidat bude upravo Ponoš, tadašnji potpredsednik Narodne stranke.

Jeremiću je, kako je objašnjavao, zasmetalo što je Đilas samostalno odlučio da izađe s ovim predlogom i istakao je da bi njihov prvi izbor bio Miroslav Aleksić. Ponoš je zatim, svega nekoliko meseci pred izbore, napustio sve rukovodeće funkcije u Narodnoj stranci, uključujući i mesto prvog čoveka beogradskog odbora, a nakon izbora i samu Narodnu stranku i formirao pokret Srbija centar (SRCE).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija