Politika

Vučić: Od danas sve merimo do 2027, Beograd nećete prepoznati za četiri godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2023

-

18:12

Vučić: Od danas sve merimo do 2027, Beograd nećete prepoznati za četiri godine
Vučić: Od danas sve merimo do 2027, Beograd nećete prepoznati za četiri godine - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je plan razvoja Srbije potpuno izmenjen i da se od sada sve meri do 2027. godine. On je na konferenciji za novinare rekao da su to ambiciozni planovi koje će predstaviti i u koje "gotovo sutra" mora da se krene.

"Trebaće nam ljudi da nam pomognu, biće nam potrebno mnogo dobrovoljaca i cela Srbija da radi. Jedan od povoda za to je Expo 2027 koji će celu zemlju da promeni ne samo Beograd koji nećete prepoznati za četiri godine. To ćemo da iskoristimo za dalji razvoj Srbije. Neverovatno je da do sada nismo zaustavili nijedan projekat", rekao je Vučić.

Printscreen/RTS

 

 

On je kazao i da su program Srbija 2020-2025 mnogi nazivali bajkom i šarenom lažom i da nisu verovali da prosečna plata može da bude više od 1.000 evra, a prosečna penzija 450.

"Na dobrom smo putu i uprkos problemima i inflacija će biti 12,5 odsto, to je procena koja će biti objavljena 11. avgusta. Osim plata i penzija koje će većom brzinom da rastu, predvideli smo i mnogo projekata o izgradnji škola boolnica, puteva. Srbija je zemlja koja najviše gradi i planira", rekao je on.

Predsednik Srbije je najavio da će u okviru priprema Srbije za specijalizovanu međunarodnu izložbu Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, u naredne tri godine biti urađeno više od 100 novih fasada u 28 gradova širom Srbije, a da tu ne računa Beograd, u kojem će najviše toga biti izgrađeno.

Predsednik je kazao da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada.

Sve to će biti urađeno za manje od tri godine, istakao je Vučić i dodao da fasade neće biti samo okrečene već će potpuno biti izmenjen izgled tih gradova.

"To su ogromne promene za zemlju i biće nam potrebna pomoć mnogo ljudi, od arhitekata do inženjera, jer sve mora da bude gotovo do 1. decemra 2026. godine", rekao je Vučić.

Istakao je da ćemo posle uručivati ključeve od paviljona učesnicima izložbe Ekspo i da zato mora da bude sve spremno pre kraja 2026. godine.

"Imamo svi pomalo strah od toga, jer želimo da na najbolji način predstavimo Srbiju", naglasio je Vučić i dodao će biti promenjen izgled naše zemlje.

Ovo će značiti ogroman kvantni skok za ekonomiju naše zemlje i to će mnogo doprineti ekonomskom ratu, naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će za Ekspo 2027. biti donet leks specijalis, koji neće obuhvatati ubrzanu eksproprijaciju.

"Eksproprijaciju ćemo obaviti u skladu sa postojećim zakonima. Razgovaraćemo sa ljudima, dati dobru cenu i pokušati da to završimo na najbrži mogući način", istakao je predsednik.

On je kazao da će sledeće godine početak proizvodnje novog modela Stelantisa u Kragujevcu isto mnogo doprineti rastu ,ali da će pripreme za Ekspo u još većoj meri promeniti lice naše zemlje i ubrzati rast privrede, kao i plata i penzija.

Predsednik je najavio da će Beogradska autobuska stanica biće gotovo do 2025. godine, do kada će biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd, a da se otvaranje železničke stanice Prokop očekuje za nešto više od dva meseca.

Vučić je rekao da nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine.

On je izrazio nadu da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu i  dodao da "ćemo zato radove na metrou imati na svakom koraku u narednom periodu".

Vučić je naveo da će svi projekti, planirani da se urade u naredne četiri godine, koštati oko 12 milijardi evra, ne računajući projekte za koje je novac već obezbeđen.

Brnabić: Dosad isplaćeno 24 miliona dinara za saniranje posledica poplava

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na zajedničkoj konferenciji za medije s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićm rekla da je dosad isplaćeno više od 24 miliona dinara za saniranje posledica poplava.

Kako je  navela usled poplava tokom maja, juna i jula 63 lokalne samouprave proglasile vanrednih situacija, a na snazi je trenutno 31.

Dosad je za saniranje posledica poplava novac isplaćen u  Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Svilajncu, a sutra će biti isplaćeno i Aranđelovcu.

Printscreen/RTS

 

 

"Još 308 zapisnika je na verifikaciji i to očekujemo uskoro isplate u narednim danima.  Imamo 21 lokalnu samoupravu koja još nije dostavile zapisnike i s njima ćemo odrćati sastanke da bismo sve ubrzali", navela je premijerka.

Ona je ponovila da vlada ima dva apsolutna prioriteta kada je u pitanju saniranje štete - domaćinstva i škole.

Kako je navela premijerka, Srbija je krenula da se ubrzano priprema za Expo 2027. koja će se održati u Beogradu i gde će Srbija biti predstavljena kao zemlja inovacija i savremenih tehnologija i jedan od lidera u Evropi kada su pitanju oblasti poput veštačke inteligencije.

Ona je kazala da je pre mesec dana izdata prva dozvola u Srbiji za vozilo bez vozača stepena 3, što znači da čovek sedi na mestu vozača, ali ne upravlja komandama automobila.

„U tome smo jedna od prvih pet zemalja u Evropi koje su to uradile“, rekla je Brnabić.

On je navela da je Srbiji cilj da do izložbe sva vozila u okviru Sajma budu električna vozila bez vozača.

Do izložbe Expo najveći deo Bio4 kampusa će, kako je rekla premijerka, biti gotov i tu će raditi više od 5.000 naučnika i studenata.

Treći fokus su, kako je navela, naučno-tehnološki parkovi koje će Srbija nastaviti da gradi s fokusom na Niš, Čačak i Kruševac.

Srbija, dodala je, nastavlja da ulaže u Kragujevac, grad koji je podigao državni data centar i uskoro će on dostići nivo četiri, odnosno biće najbezbedniji data centar. Kao peti fokus odnosno prioritet premijerka je navela razvoj veštačke inteligencije.

 

Komentari (0)

Srbija