Politika

Zločin u Gradačcu šokirao region: Od prijave nasilja u porodici do ubistva, kako je došlo do tragedije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2023

-

10:48

Zločin u Gradačcu šokirao region: Od prijave nasilja u porodici do ubistva, kako je došlo do tragedije?
Zločin u Gradačcu šokirao region: Od prijave nasilja u porodici do ubistva, kako je došlo do tragedije? - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut, AP Photo, Printscreen/BHRT, Printskrin/Instagram/iron_bb24

veličina teksta

Aa Aa

Stravičan zločin u Gradačcu u Bosni i Hercegovini tokom kojeg su ubijene tri osobe, a ranjene još tri, zaprepastio je region. Tridesetpetogodišnji Nermin Sulejmanović je prvo tukao, a zatim ubio svoju nevenčanu suprugu, prenoseći to na društvenim mržama, a zatim je nastavio svoj krvavi pir u naselju dok je trajala policijska potraga za njim. Kada je lociran, izvršio je samoubistvo.

U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost, a meštani su u šoku. Pojavljuju se nove informacije o ovom slučaju koje ukazuju da je ubica već bio prijavljivan za nasilje u porodici, a dok se najavljuju protesti postavlja se pitanje da li je tragedija mogla da bude sprečena?

Istorija nasilja

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona je saopšteno da je Nermin Sulejmanović pre nekoliko dana bio prijavljen za nasilje u porodici. Tokom obraćanja javnosti, portparol ove institucije Admir Arnautović je rekao da je ubica odranije poznat policiji i tužilaštvu.

"Radi se o osobi koja je više puta bila osuđivana za različita krivična dela. Osuđivan je pre petnaestak godina za pokušaj ubistva. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti", rekao je Arnautović, prenose Nezavise.  

Potvrdio je i da je da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodici: "Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvek koristile blagodeti zakona, odnosno odustajalo se od svedočenja vezano za ovo krivično delo Nasilje u porodici".

Na novinarsko pitanje da li je tačno da je Sulejmanović u četvrtak prijavljen policiji zbog nasilja u porodici, Arnautović je rekao da nije, ali da je prijava bila upućena tri ili četiri dana ranije. 

"I kada smo krenuli u dokumentovanje tog događaja, korišćene su blagodeti zakona, odnosno mogućnost nesvedočenja, tako da se odustalo od same krivične prijave za nasilje u porodici", naveo je Arnautović.

FoNet/AP

 

Međutim, portal istraga.ba piše da se Sulejmanovićeva nevenčna supruga Nizama Hećimović još početkom jula ove godine obratila nadležnima i zatražila da je zaštite od nasilnika. Navodi se da je ona ovog leta pobegla iz njihove zajedničke kuće sa devetomesečnom bebom.

Prema dokumentu koji je ovaj portal objavio, policija je 7. avgusta od opštinskog suda zatražila da se nasilniku zabrani prilazak NIzami, ali je zahtev odbačen. Kako se vidi u tekstu dokumenta, žena je koristila "blagodat zakona" i nije želela da daje izjavu u vezi događaja koji je prijavila. 

O ovom slučaju je govorio i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović koji je na konferenciji za novinare rekao da je porodično nasilje dokumentovano pre mesec dana u PS Gradačac, kada nije naložena mera zabrane pristupa porodici jer je žena bojeći za sebe, povukla izjavu na sudu i sud nije presudio da joj je život ugrožen i nije doneo mere.

Instagram.com/fondacijacure, Instagram.com

 

"To je sistemska greška koju neko mora otkloniti. Često policiju pitaju, da kažem žargonski, zašto ste lice tog kalibra držali na ulici? Je li ga policija nezakonito trebala držati u zatvoru? Zna se ko prijavljuje, ko procesuira i ko osuđuje", naveo je on, prenosi portal faktor.ba.

Dodao je da žena koju je Suljemanović ubio nije bila s njim u braku, ali da imaju dijete te da je bio podnesen zahtev za sklapanje braka.

Hronologija brutalnog zločina

Nekoliko dana nakon prijave nasilja dogodila se tragedija, a krvavi pir je otpočeo u kući rođaka Sulejmanovićeve nevančane supruge kod koga se ona sklonila od nasilnika. On je na tom mestu ispalio četiri metka prema njenom rođaku i pogodio ga u nogu, prenosi portal istraga.ba.  

Zatim je ženu odvezao u vikendicu u blizni Gradačca vukući je za kosu. Na tom mestu ju je brutalno tukao, a zatim ubio hicem iz pištolja u glavu. Zaprepašćujuće je to što je ubistvo prenosio uživo na Instagramu i to što je prisutno bilo dete koje je plakalo sve vreme. 

Nakon što je ubio ženu, Sulejmanović seda u automobil kojim je otišao u centar Gradačca. Na tom mestu puca u turskog državljanina koji je sedao u automobilu marke Volvo, piše Dnevni Avaz, a potom odlazi i do kuće osobe u koju je prethodno pucao i na tom mestu je počinio novi zločin ubivši njegovog oca. 

Hajrudih Mehanović je rekao da su otac i sin koji su ubijeni imali odnos sa Sulejmanovićem, a koji je u vezi sa ženskom osobom iz njihove porodice koja je juče takođe ranjena. Osim nje, ranjen je i jedan policajac.  

Nakon ubistva drugog turskog državljanina, Sulejmanović je uzeo njegov automobil i njime otišao do jedne napuštene farme, U toku je bila intenzivna potraga za njim, a ceo Gradačac je bio blokiran. Policija ga je locirala, ali on nije želeo da se preda, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Printscreen/BHRT

 

Prema informacijama koje je danas preneo portal Klix.ba, ženska osoba koja je juče ranjena i dalje je u teškom stanju, a lekari u Univerzitetskom kliničkom centu u Tuzli se bore za njen život.  

"Pacijentkinja je i dalje na aparatu za veštačku ventilaciju. U toku dana planirana je dodatna dijagnostika od koje zavise dalji koraci. Stanje je i dalje teško", rekao je portparol tuzlanskog UKC.  

Pored nje je u toj ustanovi hospitalizovana još jedna osoba koja je zadobila povrede juče. Reč je o muškarcu N. P. dovezen sa povredama donjih ekstremiteta zbog čega je hospitaliziran u Klinici za ortopediju i traumatologiju. Njegovo trenutno stanje je stabilno. Za Telegraf je govorio i policajac koji je ranjen juče. On je nakon zbrinjavanja u bolnici pušten na kućno lečenje.

Prenos zločina na društvenim mrežama

Tokom svog krvavog pira ubica se nekoliko puta javljao uživo na društvenim mrežama, gde je govorio o svojim zločinima. Društvena mreža Instagram je nakon zločina uklonila uznemirujući snimak sa Sulejmanovićevog profila. 

Na konferenciji za novinare koju su održali ministar za ljudska prava Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović je rečeno da su dobijene informacije o tome da je snimak pogledalo 12.000 ljudi, a mnoge javne ličnosti i zvaničnici su juče molili da se snimak ne deli.

Saša Petrović, inspektor u odeljenju za borbu protiv sajber kriminala Federalne uprave policije, rekao je za RSE da je u 12.20 dobio informaciju o pomenutom videu. Kaže da je odmah poslao zahtev kompaniji Meta da se sadržaj ukloni, a nalog blokira. 

"Čim smo primili usmeni zahtev tužiteljke iz Tuzle (MUP TK-), ja sam nazvao Metu, tamo imam kontakt. Trebalo je nekih 20-ak minuta", rekao je Petrović. 

Printscreen/BHRT

 

Iz Federalnog ministarstva su istakli da će ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zatražiti od Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da ispituje sve osobe koje su na društvenim mrežama, a nakon stravičnih ubistava u Gradačcu, podržavale ubicu i veličale zločin koji je počinio.

Trodnevna žalost u Gradačcu 

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić rekao je juče da se u ovom gradu dogodila strašna tragedija  i dodao da su svi potreseni i šokirani.

"Dogodila se strašna tragedija u našem malom gradu koji je prepoznatljiv kao  miran grad, vrednih i čestitih ljudi. Ovo je nešto nezabeleženo, strašna tragedija. Mi smo svi potreseni. Od jutros je u Gradačcu bilo vanredno stanje i svi smo šokirani", rekao je Dervišagić juče za Tanjug. 

U Gradačcu od danas traje trodnevna žalost. Za 12 časova su zakazani i protesti s ciljem osude svakog oblika nasilja.  

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je najavio uspostavljanje anonimne linije za slučajeve nasilje i pozvao je na izmene Krivičnog zakona koje bi predvidele veće kazne za nasilnike. 

"Mi svi kao država, narod i građani trebamo da imamo veću odgovornost, da komšija kada čuje jauk svoje komšinice da je neko udara, prijavi a ne da kaže mene se ne tiče", rekao je.

Komentari (0)

Srbija