Politika

Zastave “Velike Albanije” u Tetovu: Političke varnice u Severnoj Makedoniji posle Kurtijeve posete

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2023

-

17:00

Zastave “Velike Albanije” u Tetovu: Političke varnice u Severnoj Makedoniji posle Kurtijeve posete
Zastave “Velike Albanije” u Tetovu: Političke varnice u Severnoj Makedoniji posle Kurtijeve posete - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Boravak kosovskog premijera Aljbina Kurtija u dve opštine naseljene albanskim stanovništvom u Severnoj Makedoniji izazvao je osude i zvaničnog Skoplja i Beograda. Poseta Tetovu i Čairu bila je mimo zvaničnih protokola i uz isticanje simbola takozvane "velike Albanije", a izazvala je tenzije na političkoj sceni Severne Makedonije, pa je predsednik Stevo Pendarovski zatražio sankcionisanje čelnika tih opština zbog, kako je rekao, "nacionalističkih provokacija koje sugerišu šovinističke ideje velikih država".

Kurti je u Severnoj Makedoniji boravio na poziv gradonačlenika Čaira Visara Ganiua, gde je učestvovao u inauguraciji ulice nazvane po aktivisti Ademu Demaćiju, i gradonačelnika Tetova Bilala Kasamija, gde je učestvovao na ceremoniji otvaranja puta. Ono što je, međutim, izazvalo burne reakcije bio je sam doček kosovskog premijera, uz albansku ikonografiju, zastave i druge albanske nacionalne simbole.

"Organizatore javnih skupova u Tetovu i Čairu treba zakonski sankcionisati zbog kršenja zakonskih odredbi o upotrebi državne zastave i himne i zastava i simbola zajednica, potpuno ignorisanje simbola države. S tim u vezi pozivam nadležne organe da što pre sprovedu procedure", navodi se u reagovanju Pendarovskog, koji je pokrenuo i dileme oko kršenja procedure za imenovanje ulice u Čairu po Ademu Demaćiju.

I dok su, osim Pendarovskog, na posetu Aljbina Kurtija reagovale i druge makedonske stranke, te je stranka "Levica" tražila da Kurti bude proglašen "personom non grata", upravo je ona postala novo poprište borbi na političkom spektru. Gradonačelnik Tetova ocenjuje da vlast u Severnoj Makedoniji "nije uspela da sakrije strah od poraza na sledećim izborima, posebno kada se pojavio front ujedinjene opozicije uz podršku kosovskog premijera".

"Poseta bila privatna"

Prištinska Koha izvestila je da je poseta kod makedonskih zvaničnika izazvala reakcije jer se realizuje u vreme kada su lideri opozicionih albanskih partija – Pokret Besa, Alternativa i frakcije odvojene od vladajuće stranke, Demokratske unije za integraciju (DUI) – intenzivirali saradnju.

U tom kontekstu, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je rekao da Kurti sigurno ne dolazi kao premijer.

"Nemam zvanične informacije. Dakle, on sigurno ne dolazi kao premijer. Vidimo na društvenim mrežama, neku partijsku komunikaciju, tako da zaista nemam informacije. Mi smo slobodna zemlja i svako može da dođe", naglasio je Osmani.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Opštinama koje je Kurti posetio upravlja albanska opozicija – Visar Ganiu se svrstao u frakciju koja se odvojila od DUI, dok Tetovo predvodi Bilal Kasami, ujedno i lider Pokreta Besa.

Tek nakon posete i dizanja bure, kabinet premijera Dimitra Kovačevskog objavio je saopštenje navodeći da je "ova poseta Aljbina Kurtija privatna poseta i da se za detalje o pozivu, protokolu i organizaciju navedenog događaja teba obratiti organizatoru".

Za isticanje nedržavnih zastava u publici na koncertu u Tetovu, iz kabineta premijera poručili su da je to protiv protokola i zakona za organizovanje događaja "u prisustvu državnika stranih zemalja". Policijska stanica Tetovo, naveli su "preduzima mere na identifikaciji počinilaca i potpunom rasvetljavanju slučaja".

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta "Sv. Kliment Ohridski" iz Bitolja Goran Ilić izjavio je da su događaji tokom posete kosovskog premijera izazvali lavinu negativnih reakcija u toj zemlji i ocenio da predstavljaju provokaciju za etničko makedonsko stanovništvo.

Severna Makedonija je punopravna članica NATO, pa je, kako kaže, političko rukovodstvo dužno da obavesti svoje saveznike o ovim provokacijama i opasnostima koje bi iz njih mogle da proisteknu.

"U vreme kada se Severna Makedonija suočava sa pritiskom za ustavne promene zbog prevazilaženja problema sa Bugarskom i otpočinjanja pregovora za članstvo u EU, događaji ovog tipa zaista predstavljaju dodatnu provokaciju posebno za etničko makedonsko stanovništvo", rekao je Ilić za Tanjug.

Kako je dodao, javno mnjenje u Severnoj Makedoniji je već izuzetno osetljivo na pitanja koja se tiču nacionalnog identiteta i teritorijalnog integriteta makedonske države i zbog toga, kako dodaje, uopšte nije iznenađujuće zašto je ovaj događaj izazvao toliko negativnih reakcija.

"Međutim, događajima ovog tipa, koji su van svih državnih protokola, ne treba dozvoliti da imaju bilo kakve političke implikacije, već naprotiv, sprečiti moguće neželjene posledice, posebno po suživot u Severnoj Makedoniji kao autentičnoj vrednosti", rekao je Ilić.

Inače, sam Kurti tvrdi da susreti sa gradonačelnicima Tetova i Čaira neće naškoditi nikome.

"Susreti nisu bili održani kao sastanci i okupljanja protiv bilo koga. S dobrim odnosima među nama, niko neće trpeti. Ostale izjave ne komentarišem, ali mi smo uvek iskazivali volju za saradnjom", dodao je Kurti.

Poseta za Beograd "skandal nad skandalima"

Na Kurtijevu posetu Tetovu reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je reč o "skandalu nad skandalima", jer je tamo promovisana ideja "Velike Albanije".

"Ono što se dogodilo u Severnoj Makedoniji, odnosno poseta Kurtija Tetovu je skandal nad skandalima. Tamo je promovisana ideja 'Velike Albanije', pokazivani su simboli velike Albanije", rekao je Vučić za TV Pink.

On je rekao da je Kurti tamo predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova, da je otvarana ulica Adema Demaćija koji je bio mentor i idol Kurtiju, a proveo je 28 godina na robiji kao "velikoalbanski separatista".

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Da Srbija nije toliko vojno snažnija jača i moćnija u tehnici znate koliko bi nas puta Kurti napao na svakom delu", rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da je Kurti u Severnu Makedoniju doputovao da bi "podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji i da bi promovisao fašistički projekat takozvane Velike Albanije".

"Samoproklamujući se za političkog i ideološkog mentora onih koji bi da Severnu Makedoniju destabilizuju i podele, Kurti je svoju ratobornu misiju sa Kosova i Metohije proširio i na okolne teritorije koje smatra sastavnim delom svog suludog velikoalbanskog državotvornog projekta", naveo je Petković.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da kod kosovskog premijera Aljbina Kurtija postoji veliko nestrpljenje da, ako je moguće, zapali region, da se dezavuiše Rezoluciju 1244, a to je, kako je rekao, moguće ako bi došlo do novog sukoba. Na pitanje kako komentariše posetu Kurtija Tetovu, on je ocenio da u ovako turbulentnim vremenima postoji ozbiljna opasnost da se zapali mali požar koji lako može da obuhvati čitav region, upravo zato što neka pitanja nisu rešena.

"Ono na šta Kurti računa je to da bi u sukob bio uključen i NATO  -  to je strategija i politika", rekao je sociolog i dodao da nema sumnje da bi NATO i većina zemalja zapada koje su priznale Kosovo bile te koje bi štitile bezbednost Kosova. 

Kako je naglasio, Kurti pokušava da u sve to, ako je moguće, uvuče region.

Komentari (0)

Srbija