Politika

Osmani: Kurtijeva poseta Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćena

Komentari

Autor: FoNet

15/08/2023

-

18:00

Osmani: Kurtijeva poseta Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćena
Osmani: Kurtijeva poseta Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćena - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je poseta premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji prošlog petka pogrešno shvaćena i da je isticanje zastave "etničke Albanije" među njegovim pristalicama u Tetovu bio spontani akt građana, a ne organizovana akcija.

Osmani je, na konferenciji za novinare povodom posete opštini Dragaš, rekla da je Severna Makedonija jedan od najdragocenijih suseda Kosova, prenosi Kossev.

"Ukoliko institucije Severne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtev kao institucije Kosovo je da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, najvišim međunarodnim standardima zaštite nevećinske zajednice i uvek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji države Severna Makedonija", rekla je Osmani.

Kako je dodala, veruje da "je to mali nesporazum, da kada imamo obostranu volju, što smo uvek dokazivali, to je prevaziđeno, znajući da su sve kosovske institucije zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Severnom Makedonijom".

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski kritikovao je predsednike opština Tetovo i Čair i istakao da je tokom posete Kurtija "akcenat bio na provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji koja podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrednosti Ohridskog okvirnog sporazuma".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija