Politika

Stoilković: Kurti ugrožava bezbednost, stabilnost i saradnju u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

23:37

Stoilković: Kurti ugrožava bezbednost, stabilnost i saradnju u regionu
Stoilković: Kurti ugrožava bezbednost, stabilnost i saradnju u regionu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković izjavio je da je "zaslugom" premijera Kosova Aljbina Kurtija ogoljena velikoalbanska politka pred kojom više, kako kaže, neće moći da se zatvaraju oči.

On je ocenio i da je nedavna poseta Kurtija Tetovu imala nekoliko posledica.  

Stoilković je povodom izjave Kurtija u Tetovu da Skoplje treba da se približi Prištini, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije, izjavio da je Kurti palikuća u konstelaciji regionalnih odnosa.

"Politika Kurtija je piromanska. On vodi politiku palikuće, tempirane političke bombe koja može da izazove ozbiljne probleme u regionu kada su u pitanju stablinost i bezbednost i saradnja", rekao je Stoilković za TV Tanjug odgovarajući na pitanje da li poseta Kurtija Tetovu može da otvori Pandorinu kutiju u regionu.

Stojilković je ocenio da su nedavne izjave predsednika Severne Makedonije Steva Panderovskog na Prespa forumu, na račun Kurtija koje su išle od salvi pohvala, odobravanja, do toga da je govorio da je reč o novom lideru u regionu, prošle nezapaženo, a da su te izjave sada, nakon Kurtijeve posete Tetovu, drugačije.

Rekao je da su njegova upozorenja na Kurtijevu retoriku naišla na brojne kritike, da se čulo da Makedonci neće nasesti, ali da su u Tetovu sada dobili "štap po svojim leđima".

Svi su videli promociju velikoalbanske ideje i brisanje Makedonaca kao naroda sa istorijske mape sveta, rekao je Stoilković i ocenio da je poseta Kurtija imala nekoliko posledica.  

Stoilković je ukazao na problem koji stoji pred narodom Severne Makedonije vezano za ustavne promene, protiv kojih je, kako je rekao bilo 82 odsto stanovništva, a sada će ih, dodao je, nakon Kurtijeve posete biti još više.

Podsetio je da je narod Severne Makedonije više puta pristajao na pritiske, ali da su se i političari i narod uozbiljili jer znaju da ništa nisu dobijali za uzvrat.

Severna Makedonija će, nagasio je, ako brzo ne budu održani izbori i ako se ne bude stabilizovala politička situacija, iz jezičke federacije početi da tone ka funkciolanoj političkoj federalizaciji.

Takođe, rekao je da je situacija u zemlji teška jer je, kako tvrdi, Vlada Severne Makedonije jedna od najkorumpiranjih na svetu.

Na pitanje gde je u svemu tome srpski narod u Severnoj Makedoniji, pogotovo kada se čuju izjave dela albanskih političara koji su bili na skupu u Tetovu, a kojem je prisustvovao i Kurti, Stoilković je rekao da im je važno, kao Demokratskoj partiji Srba, na čijem je čelu, da se vrate na pozicije iz 1907. godine.

"Ono što je vezano za aktivnost Demokratske partije Srba čiji sam predsednik vezano za izbore je to što smo uradili sve da na narednim izborima dostignemo nivo iz 1907. kada je Srpski demokratski forum imao tri poslanika", rekao je Stoilković.

Naglasio je da je jačanje politčkog uticaja Srba na ovom području ključno za njihov opstanak na području Severne Makedonije.

Od posete Kurtija Tetovu otvorena je predizborna sezona, naglasio je on i dodao da je nastavak ovakve politke poguban po život ne samo Severne Makedonije kao države već i za narod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija