Politika

Završen iskaz još jednog svedoka tužilaštva u postupku protiv Tačija i ostalih

Komentari

Autor: Tanug

17/08/2023

-

14:21

Završen iskaz još jednog svedoka tužilaštva u postupku protiv Tačija i ostalih
Završen iskaz još jednog svedoka tužilaštva u postupku protiv Tačija i ostalih - Copyright Tanjug/AP/Koen van Weel, Euronews Srbija, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je završeno ispitivanje Dragice B. svedoka u postupku protiv bivših lidera tzv. OVK Hašima Tačija (53), Kadrija Veseljija (54), Redžepa Seljimija (50) i Jakupa Kranisćija (70).

Dragica B. je, odgovarajući na pitanja Specijalnog tužilaštva čiji je svedok, ispričala kako su nju i ostale žene iz Orahovca 1998. godine pripadnici tzv. OVK odveli na jednu lokaciju, dok su sve muškarce iz tog mesta stavili u podrum jedne kuće.

Kako je ispričala, tada je mogla da čuje kako pripadnici tzv. OVK tuku muškarce. Žene su kasnije prebacili u manastir, ispričala je svedokinja, pa zatim na drugu lokaciju kada ih je Crveni krst oslobodio. Ona je rekla i da od tad nije videla svog sina i supruga. Nakon ispitivanja tužilaštva, svedoku je još par pitanja postavila odbrana, nakon čega je  ispitivanje Dragice B. završeno.

"Ja dokle god mogu ne odustajem od istine. Hvala vama što ste me pozvali, ovo je kao da sam videla sina i supruga", rekla je ona plačući.

Suđenje se nastavlja 28. avgusta. Na početku suđenja 3.aprila okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe. U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija