Politika

Sedmorica Srba podnela ostavke u kosovskoj policiji, Euleks "sa zabrinutošću" prati situaciju

Komentari

Autor: KoSSev, Tanjug

17/08/2023

-

17:37

Sedmorica Srba podnela ostavke u kosovskoj policiji, Euleks "sa zabrinutošću" prati situaciju
Sedmorica Srba podnela ostavke u kosovskoj policiji, Euleks "sa zabrinutošću" prati situaciju - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sedam novih pripadnika kosovske policije iz redova srpske zajednice danas je podnelo ostavke, piše prištinski Indeksonlajn. Prema pisanju portala, ostavke su podnela četiri policajca u Leposaviću, dva u Zvečanu i jedan u Mitrovici.

Prethodno je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano saopštio da sa zabrinutošću gleda na ostavku "trojice novoregrutovanih srpskih policajaca", kao i da Euleks pomno prati dešavanja.

 

 

Zabrinutost  je izrazio i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. Iz Kosovske policije regiona Sever za sada odbijaju da komentarišu ove navode.

"U potpunosti delimo ovu zabrinutost i ponavljamo našu posvećenost kosovskim multietničkim policijskim snagama", napisao je Hovenijer na Tviteru/X.

 

 

Ambasador je poručio da Kosovska policija postoji da bi služila svim zajednicama na Kosovu, te naglasio da pripadnicima ove institucije treba omogućiti "da rade bez zastrašivanja".

Hovenijer je ujedno dodao i da "pažljivo prate razvoj događaja".

Zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani, za KoSSev je kratko kazao – "nemamo komentara za sada", odbivši da bilo potvrdi ili demantuje navode međunarodnih zvaničnika.

Kosovska predsednica Vljosa Osmani reagovala je večeras bez detalja o tome koliko je ljudi podnelo ostavke, ali sa optužbama na račun Srbije za zastrašivanje.

„Otkazi policajaca iz srpske zajednice, direktan su rezultat neprekidnih pretnji i zastrašivanja iz Srbije – dokaz da njena politika nastavlja da odražava Miloševićevu taktiku“, navela je Osmani.

Sa druge strane, poručuje da će prištinske institucije nastaviti da obezbeđuju inkluzivnost u svim institucijama i „bezbednije Kosovo za sve“.

Podsetimo, Kosovska policija regiona Severa dobila je krajem prošlog meseca 74 nova policajca. Reč je o pripadnicima nevećinskih zajednica od kojih su 45 Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i osam pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije. Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke, koja je održana sredinom jula u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio je da je policija "najpouzdanija institucija na Kosovu", ali i da je "nastavak Oslobodilačke vojske Kosova".

Srbi sa Severa Kosova napustili su još novembra meseca većinu kosovskih institucija na Severu Kosova, među kojima je više od 500 policijskih službenika.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mesecima unazad je u senci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Severu, sa najmanje četiri baze i više punktova.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija