Politika

Lajčak pozdravio odluku u povlačenju 25 odsto pripadnika kosovske policije na severu

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

19:23

Lajčak pozdravio odluku u povlačenju 25 odsto pripadnika kosovske policije na severu
Lajčak pozdravio odluku u povlačenju 25 odsto pripadnika kosovske policije na severu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, pozdravio je danas odluku o smanjenju za 25 odsto broja pripadnika tzv. kosovske policije u i oko opštinskih objekata na severu KiM, koja je doneta na sastanku predstavnika kosovske policije, Euleksa i Kfora.

''Pozdravljam prvi zajednički dogovor između Kosovske policije, Euleksa i Kfora u Bratislavi. Ovo je važan korak prema deeskalaciji tenzije na severu Kosova'', napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

 

 

Iz kosovske policije ranije danas je saopšteno da je na sastanku procenjeno da je bezbednosna situacija u i oko objekata severnih opština dobra.

"U smislu ovog zajedničkog zaključka, od sutra počinje smanjenje broja pripadnika kosovske policije za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na severu", stoji u saopštenju.

Dodaje se i da će timovi kosovske policije, zajedno sa Euleksom i Kforom, nastaviti koordinaciju i "preduzeti neophodne radnje u skladu sa redovnom procenom bezbednosne situacije" u i oko opštinskih objekata na severu KiM. 

Smanjenje prisustva policije na severu je obaveza iz sporazuma zamenika premijera Kosova Besnika Bislimija i izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčak, početkom jula u Bratislavi.

Pored smanjenja prisustva policije, sporazumom je predviđeno i organizovanje izbora u četiri opštine na severu KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija