Politika

Petković i Srpska lista odgovaraju Hovenijeru: Znamo gde su granice KiM, one su skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

22:14

Petković i Srpska lista odgovaraju Hovenijeru: Znamo gde su granice KiM, one su skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244
Petković i Srpska lista odgovaraju Hovenijeru: Znamo gde su granice KiM, one su skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je večeras ambasadoru SAD u Prištini Džefriju Hovenijeru da Srbija dobro zna gde su granice na KiM i da su to granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244. 

Petković je, nakon što je Hovenijer rekao da je Kosovo za SAD "suverena, nezavisna i demokratska država" i da je njegova granica severno od Kosovske Mitrovice, a da je Srpska lista "opoziciona stranka na Kosovu", naglasio da je Srpska lista izbor i glas srpskog naroda "koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada".

 

 

"Znamo mi dobro ambasadore SAD gde su granice na KiM, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244. A Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada!", naveo je Petković na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter. 

Srpska lista: Dodvoravanje Prištini

Srpska lista ocenila je večeras, povodom izjava ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, da se stiče utisak da je on posle posete delegacije SL Vašingtonu imao potrebu ''da se dodvorava javnosti u Prištini''.

"Analizirajući izjavu ambasadora SAD u Prištini Hovenijera stiče se utisak da je nakon posete delegacije Srpske liste Vašingtonu imao potrebu da se dodvorava javnosti u Prištini, što mi nikako ne možemo da razumemo#, navodi se u saopštenju SL.

Predstavnici Srpske liste gde god bili, i sa kim god se sastali, kako se naglašava u saopštenju, uvek će zastupati interese srpskog naroda, jer je to njihova dužnost prema građanima koji podržavaju tu stranku.

"Isto tako želimo da naglasimo da su o našoj politici uvek odlučivali organi Srpske liste poštujući interese naših građana, a ne po diktatu bilo koga, i da će tako biti i dalje. Kako u Vašingtonu, tako i u Prištini, bilo kom gradu na svetu ili ispred opštinskih zgrada sa svojim građanima mirno i demokratski, uvek ćemo se boriti za prava srpskog naroda, na njihov opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima", dodaju iz Srpske liste.

Hovenijer je prethodno, govoreći o sastanku predstavnika Srpske liste sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, rekao da SAD očekuju da Srpska lista učestvuje na izborima na KiM, a Srpsku listu nazvao "opozicionom političkom partijom na Kosovu". 

"Ne bi trebalo da se postavlja pitanje ili sugestija o stavu SAD da je Kosovo, samo po sebi, nezavisna država. A to uključuje i sever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao, znamo tačno gde je granica. To je severno od Mitrovice. Želimo da Lista Srbija igra svoju ulogu političke partije na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu", rekao je Hovenijer. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija