Politika

Spasojević: Skrnavljenje svetinja na KiM napad na čitav pravoslavni svet

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

15:01

Spasojević: Skrnavljenje svetinja na KiM napad na čitav pravoslavni svet
Dušan Spasojević - Copyright FoNet/Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da pravoslavlje predstavlja neraskidivu sponu između Srbije i Grčke, a da skrnavljenje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji predstavlja napad na čitav pravoslavni svet.

Dodao je i da "ne sme da se izgubi iz vida da je čak 1.300 srpskih pravoslavnih manastira i crkava već decenijama meta napada pseudo-države 'Kosovo'".

On je u intervjuu za grčku agenciju OPE (Ortodoxia News Agency)  rekao da je ključna i najjača karika srpsko-grčkih odnosa obostrani doživljaj međusobne bliskosti i prijateljstva zasnovanog na zajedničkim vrednostima, duhovnim stremljenjima i istorijskom iskustvu. 

"Ta bliskost Srba i Grka, koju mnogi nazivaju 'tajanstvenom vezom', kao i nesvesna, gotovo nagonska povezanost, nadilazi svaki drugi politički odnos i trenutni interes", rekao je Spasojević.

On je dodao da pravoslavlje sigurno predstavlja neraskidivu sponu između Grčke i Srbije i doprinosi osećaju međusobne bliskosti, bratstva i prijateljstva. 

"Pored toga, zajednička istorija naših naroda svakako čini važnu okosnicu današnjih kvalitetnih odnosa. Srbi i Grci su uvek bili 'na istoj strani istorije' i međusobno se pomagali u ključnim istorijskim momentima", istakao je ambasador.

Spasojević je ocenio da u obema zemljama verski turizam ima ogroman potencijal da postane jedna od važnijih grana turizma. 

"Izdvojio bih srpski manastir Hilandar na Svetoj Gori koji svake godine posećuje veliki broj vernika, a koji predstavlja jedan od stubova srpske kulture i važnih simbola srpske istorije. Veliki broj srpskih turista posećuje i ostrvo Egina na kome se nalazi manastir Svetog Nektarija. Manastiri na Meteorima takođe su jedna od destinacija koju srpski turisti često obilaze", rekao je Spasojević.

Razgovor sa grčkom ministarkom

Ambasador je naveo da je sa grčkom ministarkom Olgom Kefalojani razgovarao o promociji verskog turizma u obe zemlje i zaključili da ovaj vid turizma doprinosi ne samo turizmu kao takvom, već i produbljivanju odnosa dva naroda.

Spasojević je na pitanje da li veruje da se može pronaći rešenje za kosovsko pitanje ocenio da suština normalizacije odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva stvaranje uslova za bezbedan i normalan život srpskog stanovništva na KiM, kao i zaštitu pravoslavnih svetinja na KiM koje su svojom hiljadu godina dugom istorijom utkane u suštinu bića srpskog naroda gde god on živeo. 

"Takođe, potreba zaštite srpskog naroda i pravoslavnih svetinja na KiM od svakodnevnih i sve intenzivnijih napada ne bi trebalo da bude imperativ samo za Srbiju, već za čitavu međunarodnu zajednicu i demokratska društva koja počivaju na vladavini prava, poštovanju verske i kulturne različitosti, negujući i čuvajući versku i kulturnu baštinu", rekao je ambasador.

Kako je dodao, rešenje za svaki problem i neslaganje postoji, samo se postavlja pitanje da li postoji dobra volja da se rešenje dostigne.

Kako kompromis podrazumeva postizanje dogovora između dve strane sa suprotstavljenim stavovima i početnim pozicijama, to znači da je za kompromis potreban voljni momenat obe strane, a ne samo jedne - u trenutnoj situaciji Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija