Politika

Vučić posle sastanka sa Orbanom: Pokušaćemo da na graničnom prelazu Srbije i Mađarske napravimo jednu kontrolu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/08/2023

-

12:00

Vučić posle sastanka sa Orbanom: Pokušaćemo da na graničnom prelazu Srbije i Mađarske napravimo jednu kontrolu
Tanjug Video - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je sa mađarskom delegacijom razgovarao o brojnim projektima, kao i da je sa premijerom Viktorom Orbanom dogovorio kako da dve zemlje u slučaju opasnosti po energetsku bezbednost politički reaguju i zaštite interese dve zemlje.

Vučić je rekao novinarima da je imao važne sastanke sa mađarskim zvaničnicima i da je zamolio mađarsku stranu da ubrza radove na brzoj pruzi do Budimpešte na njihovoj teritoriji.

"Mi ćemo naš deo završiti i pre vremena ili tačno, zamolio sam Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo da bismo za samo dve godine mogli da idemo od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta", rekao je Vučić.

Rekao je da su razgovarali i o smeštajnim kapacitetima za gas za Srbiju u Mađarskoj i zahvalio na pomoći.

"Razgovarali smo i o mogućim opasnostima za energetsku bezbednost i dogovorili se kako da politički reagujemo i kako da suštinski zaštitimo interese našim zemljama", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzima organizaciju međunarodnih sportskih događaja, od vodenih sportova do mnogih drugih.

"Razmišljajući o Eskpu ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom i u širem Master planu, osim Nacionalnog fudbalskog stadiona, želimo da izgradimo onakav atlestski stadion, to je za našu budućnost dobro i za organizaciju velikih takmičenja. Postoji jedna problem, oko naših novih stadiona izgrađenih po UEFA standardima ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja. I zato ćemo pronaći u narednim mesecima neku od najvećih svetskih kompanija koju možemo da iznajmimo kako bi nam pomogla u stvaranju što većeg broja događaja", rekao je Vučić.

Dodao je da se to odnosi i na stadione u Leskovcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru i drugim gradovima, kao i u Beogradu. Ne smemo to da ostavljamo lokalnim samoupravama, naveo je Vučić i istakao da ti stadioni moraju da se izdržavaju.

"Zato sam rekao da do oktobra moramo da donesemo odluku da napravimo nešto što će biti poput najvećeg sportskog reona, ne samo u ovom delu Evrope, već možda i u celoj Evropi, gde će biti i atletski i nacionalni fudbalski stadion, kao za vodene sportove sve, od skakaonica do bazena za vaterpolo i plivanja", naveo je Vučić.

O zajedničkom graničnom prelazu 

Dodao je da su razgovrali o zajedničkog graničnom prelazu dve zemlje i da ćemo "napraviti nešto što do sada nije viđeno".

"Očekujemo podršku novčanu od EU, pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, za građane Srbije i Mađrske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra, ne samo proširenje, već što nije viđeno do sada. To ćemo ponuditi zajednički i našim prijateljima Rumunima da zajedno uradimo na tromeđi tri zemlje da uradimo zajednički još jedan takav prelaz. To je bio predlog mađarske strane, koji smo porihvatili. To je za Horgoš od izuzetnog značaja videćemo da uradimo i na ovom drugom mestu", naveo je Vučić.

Rekao je da su razgovarali i o političkim temama, kao i oko evropskog puta i geopolitičke situacije.

"Imaću susret posle ovog sastanka i sa Erdoganom, sinoć sam imao sa Katalin Novak, uskoro će biti i veliki demografski samit u Mađarskoj, zatim poseta predsednice Mađarske Srbije, i u međuvremenu ćemo imati nekoliko susreta sa Orbanom da i dalje radimo na zbližavanju. Razgovarao sam juče i sa Dodikom i sa Cvijanović. Danas očekujem i da razgovaram sa predsednicima tzv. sređenje azijskih republika, sa predsednicima Uzbekistana, Turkmenistana i Kirgistana, da i sa njima pokušamo da proširimo saradnju. Razgovarali smo danas sa čuvenim Takerom Karsonom poznatim komentorom i analitičarem koji je među najpopularnijim u svetu. Večeras ćemo imati večeru sa svim liderima i razgovraćemo sa njima i sutra idem u Atinu gde će biti susret sa liderima ZB, a ove druge stvari koje neki objavljuju ne mogu da potvrdim", naveo je Vučić.

"Mađarska odlično razume situaciju na KiM"

Vučić je rekao da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM.

"Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da srspki i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

"Izbori u roku od šest ili sedam meseci"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u narednih šest ili sedam meseci sigurno biti izbora u Srbiji, pre svega lokalnih i pokrajinskih, a možda i parlamentarnih.

U izjavi za srpske medije u Budimpešti, Vučić je rekao da će beogradski izbori, kao i svi drugi, biti teški za one koji pobeđuju i da će se SNS postarati da napravi iznenađenje.

"Nama sada slede lokalni i pokrajinski izbori i sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Oni su nama do pre tri godine govorili da neće ni jedne izbore, na silu vam nećemo dati izbore. Sto puta sam ih pitao kada će izbore. Nije to fontana želja, pa će da bude samo ono što hoće. Imaće izbore vrlo brzo, da li će ti izbori biti za tri ili šest meseci, svakako će u narednih šest ili sedam izbora biti", poručio je Vučić.

Vučić izjavio je da će se na sutrašnjem neformalnom sastanku lidera regiona u Atini, kome će prisustvovati visoki predstavnici EU, razgovarati o evrointegracijama Zapadnog Balkana, a da za ostale teme nije siguran.

On je u izjavi za srpske medije u Budimpešti, na pitanje novinara o čemu će se razgovorati sutra u Atini rekao da će biti i drugih tema, ali da ne može o tome da govori jer je takav dogovor.

"To je super tema i to je odlično, a videćemo koje će biti druge teme. Ne bi oni mene zbog toga zvali. A čak i da znam, ne bih o tome govorio, jer dogovor je da o tome ne pričam", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija