Politika

Četvrt veka agonije: Godišnjica otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

21/08/2023

-

15:38

Četvrt veka agonije: Godišnjica otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića na KiM
Četvrt veka agonije: Godišnjica otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića na KiM - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Novinari Radio Prištine, Đuro Slavuj i Ranko Perenić, poslednji put su viđeni na današnji dan, pored glavnog puta između manastira Sveti Vrači u Zočištu i Velike Hoče. Sa mesta njihovog nestanka, porodica i članovi Udruženja novinara Srbije, zatražili su od kosovskih institucija i međunarodne zajednice da konačno prekinu agoniju koja traje četvrt veka. Obeležavanju godišnjice otmice Perenića i Slavuja je prisustvovao i šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport.

Ranko Perenić i Đuro Slavuj, kidnapovani su kada su krenuli u manastir Svetih Vrača da rade reportažu o povratku kidnapovanih monaha.

"Ja bih htela da se zahvalim ovim ljudima što nisu dozvolili da ovo padne u zaborav. Imam utisak da jedino to možemo, da ih branimo od zaborava. Za ostalo mislim da smo nemoćni. Valjda će neko da se smiluje i  da nam ovu agoniju konačno prekine", rekla je Rankova supruga, Snežana Perenić.

Bratanac Đura Slavuja Predrag ponovio da da se njegova porodica još uvek nada Đurovom povratku.

"Već 25 godina se nadamo barem nekoj reči, nešto da se sazna, da se završi. Nadamo se u Boga i  da su čuda moguća", poručio je.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Svake godine uz porodice Slavuj i Perenić, novinari imaju samo jedno pitanje: Gde su naše kolege?

"Horde pravosudnih radnika, službenika, međunarodnih misija su prošle Kosovom za tih 25 godina i retko ko se osvrnuo na te ljude, retko ko se osvrnuo na porodice nestalih da vide kako su, šta rade i da im konačno ponudi jedino što oni traže, a to je istina o njihovim najmilijima. Ove godine mogu da kažem imali smo čak i sreće, zatekli smo celu spomen ploču, što prethodnih godina često je znao da ne bude slučaj", rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji Ivana Vanovac.

Novinarka Jelena Petković, koja je radila obimno istraživanje o otmicama i ubistvima novinara i medijskih radnika na Kosovu, naglasila je da nestanak novinara nije samo problem porodice i kolega. 

"To su napadi na demokratiju, ubistva demokratije i svih civilizacijskih vrednosti. Mi smo ovde bili svedoci raznih misija koje su trebale da donesu istinu i pravdu. To što oni nisu uradili je poraz demorkatije i svih civilizacijskih vrednosti", naglasila je Petković.

Od 1998. do 2005. godine, na Kosovu i Metohiji je kidnapovano i ubijeno 17 novinara i medijiskih radnika.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Kako je moguće da na tako malom prostoru evo već 25 godina ne znamo šta se to dogodilo. Ali ova profesija i na prvom mestu istina je pokazala da se ne može ućutkati, jer 25 godina ponavljamo, tražimo ih, jer 25 godina praznina, bol, osećaj ostavljenosti i bespomoćnosti govori da tako ne može i da ovaj sistem, koji je te ljude oteo i koji očigledno vlada, mora nekad da položi račune", istakao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Spomen ploča novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću je rušena osam puta i samo jednom je pronađen krivac, koji je kažnjen sa 300 evra. Na ploči, na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali naše kolege novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, tražimo ih".

Šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport je podsetio na hrabrosta kolega novinara, ali i na opasnost sa kojom se novinari na Kosovu svakodnevno susreću.

"Želimo da istaknemo da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora OEBS-a, da uključi porodice žrtava, da podstaknemo važnost javnog diskursa na ovu temu, i da podignemo svest javnosti, sa jedne strane, i svest institucija, sa druge strane, institucija za odgovornošću, za vladavinu prava i o važnosti na kraju okončanja nekažnjivanja", rekao je Devenport, izrazivši zabrinutost zbog sve većieg broja pretnji upućenim novinarima.

Deo Metohije gde su oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić je u vreme njihove otmice bilo pod kontrolom takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Na mestu nestanka je pronađen njihov automobil.

Komentari (0)

Srbija