Politika

Abasador SAD u Prištini sa opozicionim političkim predstavnicima Srba sa Kosova

Komentari

Autor: Kossev

22/08/2023

-

21:47

Abasador SAD u Prištini sa opozicionim političkim predstavnicima Srba sa Kosova
Abasador SAD u Prištini sa opozicionim političkim predstavnicima Srba sa Kosova - Copyright Twitter/@USAmbKosovo

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Džefri Hovenijer, sastao se danas sa opozicionim političkim predstavnicima Srba na Kosovu, među kojima nije bilo čelnika Srpske liste. 

Sastanku sa Hovenijerom prisustvovali su lideri Partije kosovskih Srba, Aleksandar Jablanović, GI za Zubin Potok, Milija Biševac, GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, kao i nekadašnji predsednik opštine Gračanica i kandidat za istu poziciju na izborima 2021. godine, Branimir Stojanović, prenosi Kossev.

Predstavnici sa Severa preneli su ambasadoru da su voljni da učestvuju na izborima, ali samo ukoliko se specijalci povuku i krene sa formiranjem ZSO. 

Oni su američkom ambasadoru na Kosovu rekli da Srbi strahuju zbog instutucionalnog nasilja Prištine, da nema vidljive deskalacije nakon Bratislave, da su građani uplašeni, ali i da su džojstik i palica u rukama Kurtija.

Prvi je o susretu izvestio Hovenijer, navodeći na društvenoj mreži X (Tviter) da su razgovarali o pitanjima važnim za srpsku zajednicu.

Naglasio je da su različita mišljenja i pluralizam sastavni deo „svake jake, zdrave demokratije“, ali i da je tokom susreta ponovio dugogodišnju podršku SAD-a „suverenom, multietničkom i demokratskom Kosovu“.

Sastanak sa političarima iz srpske zajednice održan je u jeku sve češćih najava i zahteva Zapada upućenih Prištini da organizuje nove lokalne izbore na Severu Kosova, navodi Kossev.

Da se na sastanku razgovaralo upravo o novom izbornom procesu na Severu Kosova, povrdili su za KoSSev dvojica današnjih sagovornika američkog ambasadora.

Predstavnici Srba izneli uslove za nove izbore

Milija Biševac kaže da je Hovenijer bio zainteresovan da čuje njihove stavove, dok lider GI za Zubin Potok naglašava da su svi predstavnici Srba na sastanku izneli stav da bi trebalo održati nove izbore, ali i da su izneli uslove.

„Ovo ne vodi ničemu, nelegitimno izabrani gradonačelnici ne mogu da funkcionišu na Severu i da sprovode to što su već krenuli da sprovode. Trenutno vlada političko-bezbednosni vakum. Potrebni su novi izbori, ali za to je potrebno da se ispune uslovi“, kazao je Biševac.

Jedan od uslova je da se specijalne jedinice povuku iz opštinskih zgrada i sa svih kontrolnih tačaka – odnosno sa celog Severa, naveo je on, naglašavajući da je upravo povlačenje specijalnih jedinica korak koji vodi ka deeskalaciji i stvaranju uslova za održavanje izbornog procesa.

„Nemamo ništa protiv rada policije i borbe protiv kriminala i korupcije. Ali ovoliki broj specijalaca i vozila koja se kreću – to svakodnevno utiču na život građana“, dodao je.

On podcrtava da je drugi uslov za učešće na izborima formiranje Zajednice srpskih opština, odnosno pokazivanje dobre volje od strane Prištine – da će je ubrzo formirati. Kaže da su Hovenijeru preneli da je ZSO zahtev građana.

„ZSO bi bila jedan vid institucionalne zaštite za Srbe, da centralna vlast u Prištini ne može da kontroliše apsolutno sve. Sami znamo da je napuštanje institucija proisteklo iz toga da je vlada Prištini počela da donosi jednostrane odluke, da se meša u mnoga pitanja – uključujući eksproprijaciju zemljišta koja je jedan od osnovnih problema na Severu“, naveo je Biševac.

Dodaje i da je na sastanku iznet predlog da bi trenutni gradonačelnici na Severu trebalo da podnesu ostavke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija