Politika

Dodik: Vučić u Atini pokazao da je sposoban da odbrani nacionalne i državne interese

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

14:21

Dodik: Vučić u Atini pokazao da je sposoban da odbrani nacionalne i državne interese
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao po ko zna koji put da je sposoban da odbrani državne i nacionalne interese Srbije na međunarodnoj političkoj sceni na Samitu Zapadni Balkan-EU.

Dodik je za Tanjug rekao da je na tom nedavno održanom skupu Vučićeva jasnoća kazivanja u kontaktima sa mnogim liderima na ovom Samitu, u očuvanju interesa Srbije, pokazala njegovo državničko majstorstvo.

"Svakako u prvi plan proizilazi informacija Vučića, saopštenja nakon sastanka sa premijerom Grčke Micotakisom i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kojima je jasno preneo stavove Srbije vezane za Kosovo, da Grčka i Ukrajina neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da ove dve države poštuju teritorijalni integritet Srbije", istakao je Dodik.

Ocenio je i da su pojedini mediji u Srbiji i neki opozicioni lideri preneli svoje viđenje događaja sa Samita Zapadni Balkan-EU koji je održan u Atini, kao i da ta viđenja u realnosti nisu ni postojala, zbog čega su se, kako kaže, svi deklarisali kao remetilački faktor, iskrivljujući istinu sa skupa u Atini.

"Tako su plasirali dezinformaciju da je Vučić parafiranjem zajedničke Deklaracije u Atini podržao hapšenje Putina, što je klasičan falsifikat istine. Vučić je jasno i glasno izjavio, kada je reč o završnoj deklaraciji sa Samita u Atini da se nije saglasio sa delom o efikasnijoj primeni sankcija Rusiji, izdejstvovavši tako da se stvari koje su protivne politici Srbije ne nađu u tekstu pomenute Deklaracije", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da na tom samitu, kome je prisustvovao veliki broj političara sa Zapadnog Balkana i Evropske Unije, kao i predsednik Ukrajine, nije bilo baš jednostavno ni lako, ali da je Vučić kao osvedočeni borac za zaštitu interesa Srbije, uspeo da izdejstvuje razumevanje za poziciju Srbije uopšte i vezano za Kosovo.

"To su svojim izjavama potvrdili i učesnici Samita koji su pokazali razumevanje za Vučićevo izlaganje i poziciju Srbije", dodao je Dodik. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija