Politika

Brnabić: Usvajanje Rezolucije u UN na predlog Srbije veliki diplomatski uspeh

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

21:39

Brnabić: Usvajanje Rezolucije u UN na predlog Srbije veliki diplomatski uspeh
Brnabić: Usvajanje Rezolucije u UN na predlog Srbije veliki diplomatski uspeh - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da je važan dan za Srbiju jer je na predlog Beograda usvojena Rezolucija u UN vezna za održivi razvoj.

"Važan dan za našu zemlju. U UN danas je, na predlog Republike Srbije, izglasana Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033",navela je Brnabić na Tviteru.

Predsednica vlade je ocenila da je usvajanje Rezolcuje na incijativu Srbije veliki diplomatski uspeh za našu zemlju koja će, kako je naglasila, dodatno osnažiti naš tehnološki razvoj.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović danas posle podne, nakon što je Generalna skupština UN na inicijativu Srbije usvojila Rezoluciju u izjavi za Tanjug ocenila da ta činjenica predstavlja još jedan korak ka jačanju pozicije Srbije na međunarodnom planu i još jedan izuzetan uspeh na međunarodnom nivou.

"Ovo je velika potvrda da je Srbija ne smo lideri u regionu, već da je naša politika, koja nauku uključuje i stavlja na važno mesto u društvu, prepoznata kao put za dalji razvoj čovečanstva", navela je Begović.

Minisarka je precizirala da je Rezolucija usvojena na inicijativu Kabineta premijerke i Ministarstva nauke, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i stalne misije Republike Srbije u UN.

"Ovo je izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu. Tom inicijativom smo pokazali našu posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja. Ponosna sam na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju te rezolucije", rekla je Begović.

Naglasila je da ta rezolucija predstavlja potvrdu našeg opredeljenja da nauka ima ključnu ulogu u rešavanju globalnih izazova i postizanju održivog razvoja. 

Begović je navela da je cilj da se kroz saradnju sa drugim članicama UN iskoriste svi potencijali koje nauka pruža, kako bi se ostvarili ciljevi održive budućnosti.

Navela je da je ovo prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Srbija a od sticanja članstva u UN 2000. godine. 

Komentari (0)

Srbija