Politika

UN na predlog Srbije usvojile rezoluciju u vezi sa održivim razvojem planete, Begović: Korak ka jačanju naše pozicije

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

19:39

UN na predlog Srbije usvojile rezoluciju u vezi sa održivim razvojem planete, Begović: Korak ka jačanju naše pozicije
Jelena Begović - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština UN usvojila je danas na inicijativu Srbije Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine, što predstavlja još jedan korak ka jačanju pozicije Srbije na međunarodnom planu, naglasila je u izjavi za Tanjug ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

"Vlada Republike Srbije ostvarila je na taj način još jedan izuzetan uspeh na međunarodnom nivou", rekla je Begović i dodala da je sve to velika potvrda da smo ne smo lideri u regionu već da je naša politika, koja nauku uključuje i stavlja na važno mesto u društvu prepoznata kao put za dalji razvoj čovečanstva.

Minisarka je precizirala da je rezolucija usvojena na inicijativu Kabineta premijerke i Ministarstva nauke, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i stalne misije Republike Srbije u UN.

Srbija je, kako je dodala, postala pokretač i koordinator procesa donošenja tog važnog dokumenta.

"Ovo je izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu. Tom inicijativom smo pokazali našu posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja.

Ponosna sam na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju te rezolucije", rekla je Begović.

Naglasila je da ta rezolcuija predstavlja potvrdu našeg opredeljenja da nauka ima ključnu ulogu u rešavanju globalnih izazova i postizanju održivog razvoja. 

Begović je navela da je cilj da se kroz saradnju sa drugim članicama UN iskoriste svi potencijali koje nauka pruža, kako bi se ostvarili ciljevi održive budućnosti.

Naglasila je da je ovo prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Srbija od sticanja članstva u toj međunarodnoj organizaciji 2000. godine. 

Prema njenim rečima, Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj pružiće platformu za saradnju svih relevantnih aktera. Ona poziva sve države članice UN - 193 od 195, kao i organizacije sistema UN, akademsku zajednicu, civilno društvo i privatni sektor, kako bi se promovisala nauka kao ključna za postizanje održive budućnosti i kako bi se ubrzala realizacija zacrtanih cileva.

"Sa velikim ponosom gledamo na ovu rezoluciju kao još jedan korak napred u ostvarivanju naših ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom kako bismo osigurali da nauka bude motor pozitivnih promena i stvaranja bolje budućnosti za sve", navela je Begović.

Begović je izrazila zadovoljstvo što nauka tom rezolucijom dobija svoje zasluženo centralno mesto u rešavanju globalnih izazova i što se uključuje u rešavanje ciljeva održivog razvoja koji su važni za čovečanstvo, region i svakog pojedinca na ovoj planeti.

Podsetila je da je 2016. godine u UN definisano 17 ciljeva, koje bi trebalo ostvariti do 2030. kako bi život na planeti bio bolji, ali se ispostavio da realizacija ne ide po planu.

"U te ciljeve spada potreba da se iskoreni siromaštvo, glad, da svi ljudi imaju pristup čistoj vodi, pristojnom obrazovanju, da postoj jednakost polova, da imamo inovacije, održiv ekonomski razvoj, različite izvore alternativne enegije, čisto more ... Sve su to stvari koje se  tiču svakog čoveka. Zato je bitno da se nauka uključi u dostizanje ovih ciljeva",  navela je.

Ovo je samo početak, sledi izrada detaljnog plana i izveštaji 2026. 2029. i 2032. kako bi se pratili rezultati u ispunjenju ciljeva, dodala je Begović i naglasila da je cilj da svi prihvate činjenicu i budu svesni koliko su znanje i nauka koja proizilazi iz tog znanja bitni za čovečanstvo.

Rezolucija je plod konstruktivnih pregovora misije Republike Srbije sa oko 40 članica UN. 

Komentari (0)

Srbija