Politika

Romano: Konstruktivni dijalog između Beograda i Prištine je jedini način za rešavanje razmirica

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

13:36

Romano: Konstruktivni dijalog između Beograda i Prištine je jedini način za rešavanje razmirica
Đampjero Romano - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Šef NATO Kancelarije za vezu u Beogradu Đampjero Romano izjavio je da je konstruktivni dijalog jedini način za rešavanje razmirica, kao i da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU najbolja platforma za pronalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da sve strane moraju da rade na sprečavanju bilo kakve ponovne eskalacije i da nasilje može da odvede Zapadni Balkan u nestabilnost i ugrozi evroatlantske težnje regiona. 

"Zato pozdravljamo korake koje su kosovske institucije nedavno preduzele kako bi smanjile broj pripadnika policije oko opštinskih objekata na severu Kosova, kao i rad na organizovanju novih lokalnih izbora. Ovo su koraci u pravom smeru koji treba da budu propraćeni dodatnom deeskalacijom", rekao je Romano.

Na pitanje šta bi moglo da bude održivo rešenje u smislu normalizacije odnosa Beograda i Prištine Romano podseća da su saveznici na samitu NATO-a u Viljnusu, ponovo iskazali svoju potpunu podršku dijalogu pod okriljem EU i pozvali obe strane da iskoriste ovaj trenutak i u dobroj veri rade na postizanju trajnog političkog rešenja. 

"Takođe su pozvali obe strane na hitnu deeskalaciju i implementaciju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog aneksa za implementaciju koji su ove godine dogovoreni u Briselu i Ohridu", rekao je on.

Romano je istakao da će misija KFOR uvek preduzimati sve što je neophodno u cilju održanja sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, i da će nastaviti to da radi nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija. Bilo koje promene brojčanog stanja KFOR-a zasnivaće se na uslovima na terenu, a ne na unapred definisanim rokovima.

"Zapadni Balkan je daleko napredovao od sukoba 90-ih godina, ali vidimo ponavljanje tenzija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnijom retorikom, zastojem u reformama i naporima spoljnih faktora kojima je cilj da podriju napredak", ocenio je on.

Prema njegovim rečima skorašnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu NATO-a bila je dobra prilika za razgovor o izazovima na severu KiM, kao i da NATO ponovo potvrdi svoju dugoročnu posvećenost svojoj misiji KFOR zasnovanoj na mandatu UN. 

"Već skoro 17 godina NATO i Srbija razvijaju obostrano korisno partnerstvo, kako kroz bliski politički dijalog tako i kroz visok nivo praktične saradnje u svim domenima. Kad je u pitanju naš politički dijalog, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u redovnom kontaktu sa predsednikom Vučićem, a visoki zvaničnici NATO-a redovno komuniciraju sa svojim srpskim partnerima u Beogradu i Briselu", rekao je Romano.

Dodaje da, što se tiče praktične saradnje u okviru partnerstva sa Srbijom, postoje  brojne aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa više srpskih institucija u okviru programa Partnerstvo za mir, pre svega sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije.

"Sve što radimo zajedno zasniva se na zahtevima Srbije i krojeno je prema njenim potrebama, uz potpuno uvažavanje politike vojne neutralnosti Srbije. Stabilnost Zapadnog Balkana je od strateške važnosti za NATO, i verujemo da jačanje partnerstva NATO-a i Srbije može imati brojne koristi, među kojima je i dalja stabilizacija regiona", rekao je Romano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija