Politika

Opozicija traži hitne parlamentarne i beogradske izbore: "Blokiraćemo rad Skupštine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2023

-

09:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije da će opozicija zahtevati hitne parlamentarne izbore, a uz njih i beogradske.

"Juče smo imali veoma uspešan sastanak, gde smo se dogovorili koje ćemo korake preduzeti da bi ispinuli zahteve građana. Gledali smo da se sve što se desilo u vezi sa tragedijama ne ukloni ispod tepiha i da javnost zna o čemu se tu radilo“, kazao je Lutovac.

Kako javlja reporter Euronews Srbija koji se trenutno nalazi u Skupštini Srbije, opozicija ističe da zahtevi građana koji protestuju nisu ispunjeni.

"Mi tražimo podršku građana da na parlamentarnim izborima dobijemo podršku i ispunimo te zahteve i stabilizujemo društvene prilike“, naglasio je Lutovac.

Dodao je da će učestvovati samo u radu skupštine koji se odnosi na poslanička pitanja kako bi građanima dodatno objasnili ono o čemu govore na konferenciji.

"Nećemo dozvoliti održavanje današnje sednice Skupštine Srbije", rekao je Lutovac.

Lutovac je rekao da se u septembru može očekivati intenziviranje protesta u čitavoj Srbiji.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta takođe je istakao da će danas biti blokiran rad skupštine i pozvao građane da budu spremni na, kako je rekao, "opštu mobilizaciju".

"Nema rada skupšitne, idemo na izbore, nećemo zavisiti od milostinje Aleksandra Vučića i Vladimira Orlića, nešto se i mi pitamo", rekao je Jovanović.

Euronews/Stefan Goranović

 

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je proevropskom delu opozicije da "s oduševljenjem prihvata inicijativu da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori".

"Obavestiću nadležne organe o tom zahtevu - Vladu Srbije, predsednika, i dobiće odgovor u najkraćem roku, možda i za 30 dana", rekao je Orlić na konferenciji za štampu u holu Skupštine, nakon što je opozicija sa istog tog mesta najavila da će blokirati rad parlamenta i zatražila održavanje parlamentarnih izbora.

Sednica skupštine biće održana, rekao je Orlić i podsetio da je na dnevnom redu rebalans bužeta kojim se obezbeđuje i novac za povećanje penzija i plata, za pomoć majkama dece do 16 godina, za kapitalne projekte, lečenje obolelih od retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

"Opozicija skupštinu pretvara u buvlju pijacu, u cirkusku šatru", rekao je Orlić i dodao da takvim ponašanjem sprečavaju život i maltretiraju ljude, jer ne dozvojavaju, između ostalog, da penzioneri, radnici, majke, dobiju ono što im pripada.

Predstavnici opozicije su takođe najavili novi, 19. protest "Srbija protiv nasilja" za petak u 19 sati.

Euronews/Stefan Goranović

 

Pres konferenciji su prisustvovali poslanici poslaničkih grupa DS, Pravac evropa - SSP, PSG, Preokret, Sloga, Narodna stranka, Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo i Moramo zajedno i Narodni pokret Srbije - novo lice Srbije.

Lutovac za Euronews Srbija: Potreban nam je zvaničan odgovor

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je delu opozicije potreban zvaničan odgovor na to što je danas postavljeno kao pitanje, odnosno kada će biti parlamentarni izbori na kojima bi mogla da se razreši "ova duboka društvena kriza".

"Mi imamo Srbiju u kojoj vlada nasilje - i verbalno, i institucionalno, i fizičko i to ne prestaje i pored toga što 19 nedelja građani ispred Skupštine, a mi u Skupštini zahtevamo da se ispune oni zahtevi građana koji vode ka stvaranju Srbije bez nasilja", rekao je Lutovac.

Na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u više navrata govorio da će biti izbora onda kada opozicija to bude htela, Lutovac kaže:

"To što mi tražimo i parlamentarne i beogradske izbore ne znači da ih tražimo spojeno, tražimo ih razdvojeno, a pre svega razdvojene lokalne izbore od parlamentarnih. Ono što Vučić kaže pokazalo se više puta da ništa ne znači, da njegova reč apsolutno ništa ne znači, nastavlja da vodi propagandu", kaže on i nastavlja:

"Ono što očekujemo od njega jeste da ispuni ove zahteve i ako ne želi to, onda ćemo ih ispuniti mi - na parlamentarnim izborima uz podršku građana. Ali mi želimo pave izbore, a ne kakve je raspisivao do sada gde se pritiskaju ljudi, gde se ucenjuju, gde se vrše krivična dela pretnji ljudima, gde nemamo slobodne medije, gde se on pojavi za osam meseci skoro 200 puta na televiziji, a opozicije nema. Ne takvi izbori nego pravi na kojima će građani moći da čuju alternativu, šta imaju svi da ponude i da izaberu. Izbor je kad imate mogućnost da birate između nekoliko opcija, a ne da slušate samo jednog koji tumači i svoje i tuđe programe i ideje"

Dakle, opozicija nije odustala od zahteva da izbori u beogradu budu odvojeni?

"Načelno imamo stav da svi izbori budu razdvojeni, ali tražimo i parlamentarne i beogradske. Kojim redosledom? Mi smatramo da se zahtevi građana mogu ispuniti samo na parlamentarnim izborima, promenom većine u parlamnetu i mi smo u stanju i mogućnosti da ispunimo sve ono što su građani tražili na protestima", dodaje Lutovac.

Euronews

Na pitanje da li ima nekog dogovora o koaliciji i može li opozicija da nastupi zajedno, odgovara:

"Kao što ste videli mi jako dobro sarađujemo, donosimo odluke, nema preglasavanja, nema različitih tonova u medijima. Ono što želimo jeste da nađemo format koji donosi najbolji rezultat. Drugim rečima, da napravimo takav izlaz na izbore koji donosi u zbiru najviše glasova - onoliko koliko je potrebno da smenimo ovu vlast"

Na tvrdnje Orlića da bukom u parlamentu deo opozicije "onemogućava pomoć penzionerima, majkama, samohranim očevima i deci do 16 godina", Lutovac kaže da se radi o "najnižem nivou populizma".

"Mi u parlamentu sprečavamo da se dese ove sednice upravo zato što su oni doveli Srbiju u položaj da se raznim grupama ljudi daje milostinja. Mi treba da uredimo Srbiju tako što će svako moći da živi od svoje plate bez ikakve pomoći, penzioneri od svoje penzije, što neće da im se ukrade, pa da im se vraća na kašičicu to što im je ukradeno. Za takvu se Srbiju borimo", kaže on i zaključuje:

"Ovo što on priča je potpuna zamena teza. Doveli su Srbiju do potpunog siromaštva u Evropi, do najveće nejednakosti, a onda vam na kašičicu daju što su opljačkali i traže podršku građana. Mi nudimo Srbiju u kojoj će građani moći da žive dostojanstveno od svog rada"

Komentari (0)

Srbija