Politika

Predstavnici MUP Srbije i Mađarske o borbi protiv ilegalnih migracija

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

17:46

Predstavnici MUP Srbije i Mađarske o borbi protiv ilegalnih migracija
Predstavnici MUP Srbije i Mađarske o borbi protiv ilegalnih migracija - Copyright Tanjug/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević i zamenik ministra unutrašnjih poslova Mađarske Bence Retvari istakli su tokom obilaska graničnog prelaza Preševo, da se na iregularne migracije efikasno može odgovoriti samo zajednički, bliskom saradnjom svih nadležnih organa u regionu i šire.

Vasiljević i načelnik Uprave granične policije Dragan Samolovac sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Mađarske obišli su mađarski policijski kontingent koji zajedno sa srpskim kolegama brine o zaštiti granice Srbije sa Severnom Makedonijom kako bi se sprečile iregularne migracije.

Pomoćnik direktora policije Vasiljević, na sastanku koji je prethodio obilasku patrola, istakao je da je u prethodnom mesecu uočen porast iregularnih migracija, naročito na zapadnobalkanskoj ruti, saopšteno je iz MUP Srbije.

''Takva situacija jasno ukazuje da samo zajedničkim odgovorom i bliskom saradnjom naših službi, svih organa za sprovođenje zakona u regionu i šire, možemo adekvatno i efikasno odgovoriti na sve bezbednosne izazove i stvoriti bezbednije okruženje za sve naše građane'', rekao je Vasiljević.

On je dodao da MUP preduzima niz različitih mera u borbi protiv iregularnih migracija kroz angažovanje dovoljnog broja policijskih službenika u saradnji sa međunarodnim partnerima i agencijama.

Vasiljević je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj saradnji i istakao posvećenost jačanju dobrosusedskih odnosa i regionalne bezbednosti.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Mađarske Bence Retvari istakao je značaj zajedničkog rada Srbije, Mađarske i Austrije na očuvanju bezbednosti spoljnih granica. Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Mađarske poslednjih godina je na zavidnom nivou. 

''Mi nismo komšije, već istinski prijatelji koji zajedničkim radom postižu vidljive rezultate koji doprinose većoj bezbednosti građana obe zemlje“, kazao je Retvari.

Istakao je da će Mađarska pokušati da privuče još neku od zemalja Evropske unije da se priključi trilateralnom sporazumu, ''kako bismo bili još snažniji u borbi protiv iregularnih migracija''.

Mađarski kontingent angažovan je na osnovu trilateralnog sporazuma  Srbije, Mađarske i Austrije, dodaje se u saopštenju MUP.

Komentari (0)

Srbija