Politika

Đurić: Povratak dobrim odnosima sa SAD za Srbiju znači - povratak sebi

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

14:28

Đurić: Povratak dobrim odnosima sa SAD za Srbiju znači - povratak sebi
Đurić: Povratak dobrim odnosima sa SAD za Srbiju znači - povratak sebi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu" da Beograd u Vašingtonu vidi jednog od ključnih strateških partnera i podsetio da je Srbija, i pored kriza i teških okolnosti, pandemije i rata u Evropi, uspela da ostane među prvima u privlačenju stranih investicija.

"SAD su postale partner broj jedan Srbije kada je reč o uslugama. Želimo da postanemo još snažniji partneri kada je reč o ekonomiji", naveo je Đurić na panelu "Hard toks", na kojem je govorio zajedno sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

On je dodao da je jedan od važnih koraka i potvrda saradnje formiranje Srpsko-američkog poslovnog saveta koji okuplja neke od najuspešnijih kompanija u SAD.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Pored toga, za jesen je najavio događaj na kojem će učestvovati predstavnici Srpskog kokusa koji bi trebalo da upoznaju kolege u američkom kokusu.Đurić je ocenio je da povratak dobrim odnosima sa SAD za Beograd znači "povratak sebi".

On je naglasio da Srbija i SAD imaju mnogi više sličnosti nego razlika - ni jedni ni drugi "ne slušaju šta im drugi govore".

SAD su, kako je podsetio, svoju revoluciju počele 1776. od kada traje i njihova svojevrsna evolucija. Srbija je revoluciju počela 1804. i naša evolucija takođe traje i Srbija izrasta u dobrog partnera zemljama u regionu, Evropi i SAD, istakao je Đurić.

Na skupu su dodeljene i nagrade za doprinos unapređenju odnosa Srbije i SAD, koju je osim Đurića dobio i bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Grenel je u videu najavio da planira uskoro da dođe u Beograd i na Balkan. On je pozvao na jačanje odnosa Srbije i SAD i dodao da voli da dolazi u Srbiju. Među nagrađenima je i v.d Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Komentari (0)

Srbija