Politika

Petković: Osmani ponovo pribegla lažima i teorijama zavere, nije se dobro provela u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

20:32

Petković: Osmani ponovo pribegla lažima i teorijama zavere, nije se dobro provela u Briselu
Petković: Osmani ponovo pribegla lažima i teorijama zavere, nije se dobro provela u Briselu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da se "predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani nije dobro provela u razgovoru sa predstavnicima NATO u Briselu, jer joj je, između ostalog, jasno rečeno da takozvani KBS ne može na sever pokrajine".

Osmani je, kako je rekao Petković, "u napadu panike i nemoći ponovo pribegla lažima i teorijama zavere, optužujući Beograd za sve i svašta, zbog čega je još jednom ispala i neozbiljna i smešna".

"Rukovođena uverenjem da treba lagati što bezočnije da bi laž prošla kao istina, Osmani se prevarila jer je sebi dozvolila da pomisli da u Briselu razgovara sa neinformisanim i lakovernim ljudima, koji, međutim, jasno sagledavaju situaciju na Kosovu i Metohiji i bez dileme u Prištini prepoznaju krivca za destabilizaciju na terenu", istakao je Petković.

"Nastojanje Prištine da alibi za pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije pronađe u nekakvom izmaštanom malignom uticaju Beograda više nigde ne može da prođe, i Osmani je to saznala na neposredan način - tako što joj je generalni sekretar NATO održao lekciju na konferenciji za novinare, gde je predstavljena kao 'gospođa Osmani sa Kosova' i gde joj je jasno rečeno da takozvani KBS ne može na sever pokrajine", dodao je.

Prema njegovim rečima, NATO je "u martu 2004. bio svedok surovosti i beskrupuloznosti velikoalbanskog šovinizma na Kosovu i Metohiji".

"Uveren sam da niko, čak ni u Briselu, ne gleda sa simpatijama na pokušaje Kurtija i njegovih ideoloških istomišljenika da izazovu reprizu martovskog pogroma i novi rat na Zapadnom Balkanu. Srbija, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, dosledno sarađuje sa NATO snagama na Kosovu i Metohiji, i ta saradnja se odvija na institucionalizovan način i u dobroj veri, jer obostrani je interes da u južnoj srpskoj pokrajini bude mir, a da srpski narod bude zaštićen od zuluma i samovolje Aljbina Kurtuja", smatra Petković.

"Beograd će nastaviti da bude iskren i pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da na Zapadnom Balkanu bude osiguran trajan mir i stabilnost, kako bi narodi ovog regiona u saradnji i u zajedničkom interesu okrenuli novu stranicu istorije, a na toj stranici neće biti mesta ni za Kurtija, ni za Osmani, ni za druge piromane", rekao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija