Politika

Starović: Stoltenberg implicitno priznao da je Kosovska policija faktor destabilizacije na severu

Komentari

Autor: Kosovo online

08/09/2023

-

12:37

Starović: Stoltenberg implicitno priznao da je Kosovska policija faktor destabilizacije na severu
Nemanja Starović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović pozdravio je jučerašnju izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, ocenjujući da je tom izjavom implicitno priznao da su militarizovane snage Kosovske policije u prethodnom periodu predstavljale faktor koji je uticao na destabilizaciju.

Starović kaže da je Stoltenberg izjavom nakon sastanka sa "gospođom Vjosom Osmani sa Kosova", kako je zvanično predstavljena u sedištu NATO, ukazao na dve značajne stvari.

"Prva je to da po važećim sporazumima iz 2013. godine tzv. Kosovske bezbednosne snage ne mogu ući na sever Kosova bez eksplicitne saglasnosti Kfora i drugo da se ne mogu raspoređivati specijalne militarizovane monoetničke policijske snage na severu bez pravovremenih i smislenih konsultacija sa Kforom", rekao je Starović za Kosovo onlajn.

Kako ocenjuje, to predstavlja pozitivan iskorak u odnosu na ono što je predstavljalo do sada uobičajenu komunikaciju NATO saveza gde je stalno ukazivano, dodaje, da misija Kfora predstavlja tek snagu trećeg odgovora na bezbednosne izazove i pretnje nakon Kosovske policije i Euleksa.

"Na ovaj način i Stoltenberg implicitno priznaje da su upravo te specijalne militarizovane snage Kosovske policije predstavljale u prethodnom periodu faktor koji je uticao na destabilizaciju prilika na terenu i da ne postoji sloboda njihovog delovanja na severu, svakako ne na način kako žele da predstave predstavnici administracije u Prištini", ističe Starović.

Kaže da je ta izjava dobrodošla i da predstavlja korak u dobrom pravcu, kao i da se nada da će biti propraćena daljim, konkretnim merama.

Te mere, kako dodaje, treba da omoguće da Kfor da doprinos potpunom povlačenju svih militarizovanih monoetničkih snaga Kosovske policije sa severa.

"Bez tako nečega mi ne možemo govoriti o punoj i suštinskoj deeskalaciji na terenu, a bez deeskalacije neće biti nastavka političkog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i taj proces ne može dati pune i očekivane rezultate", zaključio je Starović.

Genralni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, izjavio da u skladu sa obavezom Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje KBS na sever Kosova zahteva saglasnost Kfora i da se očekuju pravovremene i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS, Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje.

Komentari (0)

Srbija