Politika

Brnabić: Početak nove ere političke i ekonomske saradnje sa Republikom Korejom

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

15:59

Brnabić: Početak nove ere političke i ekonomske saradnje sa Republikom Korejom
Brnabić: Početak nove ere političke i ekonomske saradnje sa Republikom Korejom - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas, tokom drugog dana zvanične posete Republici Koreji, iz prestonice Seula otputovala do drugog najvećeg grada te zemlje Busana, gde se sastala sa predstavnicima mnogih kompanija.

Delegacija Srbije, na čelu sa premijerkom Brnabić, je najpre na radnom ručku razgovarala sa predsednikom privredne i industrijske komore Busana Đangom In-Hvanom, ambasadorom za međunarodne odnose tog grada Šinom Će-Hjunom, a u delegaciji Republike Koreje bio je i ambasador te zemlje u Srbiji Li Đe-Ung. Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija iz Busana. 

Republika Koreja je aplicirala za organizaciju “Ekspa 2030”, pa su tokom sastanka neretko sa srpskom delegacijom razgovarali upravo o tome. Premijerka Brnabić je rekla da je pitanje svih pitanja bilo: Kako ste vi pobedili na izboru za “Ekspo 2027”?

"Partneri iz Južne Koreje su nas pitali možemo li da im prenesemo naša iskustva i znanja. To je velika čast, kada vas država poput Koreje pita kako ste nešto uradili i na koji način mi možemo da repliciramo taj vaš uspeh?”, kaže Brnabić.

Prema njenim rečima, svi korejski konglomerati su nastali u Busanu, pa su se preselili u Seul. 

"Busan ima 3,5 miliona ljudi i čak 21 univerzitet. Predstavnike grada smo pozvali da prisustvuju sajmu 'Vinska vizija 2023' u novembru, a oni su načelno prihvatili. Želimo da plasiramo vina i promovišemo vinare na korejskom tržištu”, kazala je ona.

Usledio je obilazak kompanije "Samwoo immersion” koja se bavi Informaciono-komunikacionim tehnologijama i sastanak delegacije Srbije sa njenim predsednikom Dejvidom Kimom.

Glavni fokus poslovanja “Samwoo immersion” je virtuelna realnost, a njen predsednik je premijerki Brnabić prezentovao na koje sve načine VR može doprineti sigurnosti i razvijanju novih sposobnosti.

Agencija za promociju IT industrije Busana i IKT selo “Korea-ASEAN” bile su sledeće stanice tokom posete premijerke Brnabić. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

"Busan je centar informacionih tehnologija i kreativnih industrija za čitavu Južnu Koreju, a ta zemlja je lider u tim oblastima. Nadaleko su poznati po svojoj gejming industriji, a Srbija je jedan od šampiona gejming industrije u Evropi. Čini mi se da smo u Koreji konačno našli partnera za kreativne industrije", navela je.

Po povratku u Beograd, kaže Brnabić, održaće sastanak sa timom kako bi se krenulo sa radom na Sporazumu o saradnji sa korejskom Agencijom za promociju kreativnih industrija i informacionih tehnologija u Busanu.

"Već možda u novembru možemo da potpišemo taj sporazum kako bismo videli da naše kompanije koje se bave gejmingom i informacionim tehnologijama, kreativnim industrijama, metaversom i veštačkom inteligencijom povežemo i zajedno promovišemo Srbiju i Koreju”, istakla je.

Srbija je nedavno potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama ASEAN-a, pa je ova poseta bila dobra prilika da predsednica Vlade Srbije razgovara o konkretnim planovima.

"Veliku podršku na putu ka dobijanju statusa zemlje partnera ASEAN-a dobili smo posle moje posete Singapuru prošle godine. Poslali smo tim da obiđe sve zemlje članice i dobili pisanu potvrdu da smo zemlja psrtner. Bitno nam je da ugovor iskoristimo za promociju naše privrede i dovođenje njihovih investitora. To je ogromno tržište i potencijal, videćemp kako je Koreja to uradila koja ima isti status kao i Srbija – zemlja partner”, kazala je premijerka.

Gradonačelnik Busana je u čast premijerke Brnabić organizovao svečani ručak. Tom prilikom predsednica Vlade Srbije je imala i kratak tet-a-tet razgovor sa gradonačelnikom . 

"Ova poseta je, sigurna sam, početak nove ere političkog i ekonomskog prijateljstva i partnerstva Srbije i Koreje. Radićemo na tome”, poručila je Brnabić.

Premijerka je posetom Busanu završila turneju u Republici Koreji.  Izrazila je nadu da će u novembru biti potpisan ugovor sa korejskim konglomeratom “SK” ili gradom Premijetka a do kraja godine očekuje da se počne sa pregovorima o Ugovoru o ekonomskom partnerstvu, odnosno Sporazumu o slobodnoj trgovini.

 

Komentari (0)

Srbija