Biznis vesti

Brnabić: Srbija spremna za napredne i kapitalno intenzivne investicije

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

13:25

Brnabić: Srbija spremna za napredne i kapitalno intenzivne investicije
Brnabić: Srbija spremna za napredne i kapitalno intenzivne investicije - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Seulu, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima južnokorejskog konglomerata "SK grupa", da je Srbija spremna da dovede tehnološki napredne, kapitalno intenzivne investicije, a šansu Srbije vidi u tome što taj konglomerat nema biotehnološki centar u Evropi.

"Ta kompanija je investirala u intenzivan rad. Mnogo radnih mesta, uz prilično skromnu investiciju, 100 miliona evra, ali zapošljavaju 9.000 ljudi. Naša namera sada je da dovedemo tehnološki napredne, kapitalno intenzivne investicije”, rekla je Brnabić. 

Prema rečima premijerke, Srbija ima jako dobre reference i spremna je za kapitalno intenzivne investicije. 

Ona podseća da su u poslednjih pet-šest godina dolazile kompanije poput NCR-a i Majkrosofta, da Srbija ima i istaživačko razvojni centar i da se tu, zahvaljujući talentovanim i kreativnim ljudima, razvijaju novi proizvodi i tehnologije.

"Jako dobra vest je potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa drugim najvećim korejskim konglomeratom. Prvi je 'Samsung', drugi 'SK grupa'. Tiče se moguće investicije njihovog dela koji se bavi biotehnologijama u Srbiji", precizirila je Brnabić. 

Napominjući da ne želi da podiže očekivanja, premijerka je izrazila nadu da ćemo "do kraja ove godine doći do finalnog ugovora". 

"Imaćemo prvu ogromnu kapitalno intenzivnu investiciju u Srbiji. U drugoj polovini septembra predstavnici kompanije šalju delegaciju u Srbiju na dalje pregovore. Ja se nadam da ćemo kao rezultat posete imati ne jednu, već prvu veliku investiciju, a za njom i naredne", rekla je ona.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Od kada je KOTRA, Korejska agencija za promociju trgovinskih investicija 2015. godine otvorila kancelariju u Beogradu, trgovinska saradnja dve zemlje je znatno uznapredovala, ističe premijerka Brnabić. 

"Kada pogledate za 10 godina mi smo skoro 50 puta uvećali obim robne razmene. Izvoz u Koreju je skočio više od 100 puta. Sa 2.1 miliona na 214 miliona dolara izvoza i robne razmene koja iznosi 585 miliona u 2022. godini. Ako pogledamo potencijale, to je i dalje izuzetno nisko. Naša ambicija je da u naredne dve, tri godine idemo na milijardu, a potom mnogo više”, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Premijerka Srbije je podsetila da je korejska razmena sa dve najveće ekonomije sveta Kinom i SAD ogromna, a da je Seul, i pored ekonomske snage Vašingtona i Pekinga, u suficitu. 

"Od svega što proizvedu oni 95 posto izvezu. To su tehnološki najnapredniji proizvodi. Da dovedete takve investicije morate da radite, vremenski i predano. Mi smo nažalost izgubili mnogo vremena u prvoj deceniji dvehiljaditih godina, zbog čega smo mnoge investicije ispustili. Ako pogledate, Koreja je najveći investitor u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Vreme je sada za nas", zaključila je Brnabić.

"SK Grupa" nema centar u Evropi koji se tiče biotehnologija, a tu premijerka Brnabić vidi šansu Srbije. 

"Potpisali smo memorandum o razumevanju, nadam se da tu nećemo propustiti priliku i da smo na vreme nastupili i da ćemo biti njihov evropski centar. Kada vam dođe drugi najveći konglomerat, onda je lako dovesti sve ostale. To je naš neposredni cilj", izjavila je premijerka.

Kako kaže, politika Srbije podrazumeva da se resursi ne izvoze, već je cilj dovesti partnere, a izvoziti gotov proizvod. 

"Postoji mnogo političkih i ekonomskih paralela između (Južne) Koreje i Srbije, zbog čega će se srpska strana truditi da još mnogo nauči, a znanje se najbolje stiče kada su partneri prisutni u vašoj zemlji", zaključila je premijerka.
 

Komentari (0)

Biznis