Politika

Mali: Česi žele da investiraju u naše banje i energetiku

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

11:51

Mali: Česi žele da investiraju u naše banje i energetiku
Mali: Česi žele da investiraju u naše banje i energetiku - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Pragu da će Srbija učiniti sve kako bi u što kraćem periodu privukla češke investitore koji žele da investiraju u naše banje, telekomunikaciju, energetiku i transport.

Posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Češke i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom, Mali je rekao da je sa češkim ministrom imao konstruktivan i uspešan sastanak koji je, ističe, potvrda izuzetnih odnosa dve zemlje koji ima veliki potencijal za dalju ekonomsku saradnju.

"Mi ćemo učiniti sve kako bi konkretne investicije o kojima sam razgovarao sa ministrom, a to su ulaganja u turizam i naše banjske kapacitete, ulaganja u telekomunikacije, enegetiku i transport, kako bi u što kraćem periodu sve te investitore ponovo doveli u našu zemlju i kako bi potpisali ugovore i krenuli u njihovu realizaciju", rekao je Mali srpskim novinarima u Pragu.

Podsetio je da je spoljno-trgovinska razmena prošle godine već dostigla 1,2 milijarde evra i dodao da je u prva tri meseca ove godine bila za 18,2 odsto veća.

Izvesna dalja saradnja Srbije i Češke

Siniša Mali je istakao da je Češka sada među top 10 spoljno-trgovinskih partnera i naveo da je važno da Srbija nastavi da razgovara o svim potencijalnim investicijama i svemu što može dalje da doprinese ekonomskoj saradnji dve zemlje.


Ministar je ukazao da Srbija ostvaruje suficit u toj razmeni, odnosno da u Češku više izvozimo nego što uvozimo, dodajući da je to za građane Srbije važno jer je veći devizni priliv i bolji platni bilans.

"Posebno je važno što su nosioci izvoza u Češku kompanije koje je Vučić doveo u Srbiju, za koje je postavio kamen temeljac i otvorio ih, Jazaki iz Šapca, Džonson elektrik iz Niša, Hbis u Smederevu", naveo je Mali.

"Srbija ima rast od sedam odsto BDP"

Istakao je i da je važno da češki investitori vide koliko je Srbija napredovala i da je prošle godine, u doba pandemije, češka ekonomija pala 5,6 odsto, a srpska samo 0,9 odsto.


"Za ovu godinu Česi planiraju rast od 3,2 odsto, mi planiramo rast od sedam odsto BDP. Vidi se koliko se Srbija u odnosu na druge bolje pokazala i koliko brže napredujemo da stignemo nivo razvoja u EU", rekao je Mali.

Istakao je da su zbog toga za Srbiju od velikog značaja trenutni razgovori sa češkim investitorima, jer oni znače moguće nove fabrike u Srbiji, veću zaposlenost, više novca u budžetu i više novca za nove infrastrukturne projekte, penzije i plate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija