Politika

"Deklaracija za sprečavanje propadanja Srbije": Novi dokument SSP uoči najavljenih izbora prilika za ukrupnjavanje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

18:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pola godine nakon usvajanja deklaracije "Pravac Evropa", Stranka slobode i pravde usvojila je novi dokument pod nazivom "Deklaracija za sprečavanje propadanja Srbije". Osim analize stanja u zemlji, iz ove stranke navode da dokument sadrži i niz rešenja za probleme sa kojima se zemlja suočava. 

Uz poruku da je "svaki dan ove vlasti dan bliže potpunoj propasti Srbije" SSP je u Jagodini usvojila novu stranačku deklaraciju. Kroz osam tačaka zalaže se za usvajanje Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja, donošenje seta ekonomskih mera za zaštitu životnog standarda, povećanje početne plate u zdravstvu i prosveti, reforme u oblasti obrazovanja, donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv korupcije, kao i hitno usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom. 

Član Predsedništva SSP-a Branko Miljuš za Euronews Srbija kaže da ovaj dokument nudi odgovor na pitanje "šta posle Vučića" i da za njega traže podršku građana, ali da ga neće širiti među drugim opozicionim strankama.

"Nije uopšte bila ideja da nudimo drugim srodnim strankama sa kojima jako dobro sarađujemo u poslednje vreme, pogotovo u okviru protesta Srbija protiv nasilja. To je stranački dokument. Ako ga kolege budu smatrale vrednim podrške, biće nam drago, ali to je pre svega stranački dokument", rekao je on.

Zbog specifičnosti srpskog političkog života u kojem su izbori česta pojava, SSP ima potrebu da ovakvim deklaracijama gradi stranački identitet kako bi ih birači lakše prepoznavali, smatra direktor Agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

"Na prethodnim izborima su videli da mora da se postave i temelji stranke i politika stranke koju će pre svega i članstvo, a onda i simpatizeri i glasači pratiti. Zato su proglasili prvo Deklaraciju Pravac Evropa i ovo je logičan sled tih poteza", rekao je Pejić.

Istog dana kada i SSP, stranački skup u Beogradu održali su i Zavetnici. Iako na desnici nije usvojena nikakva deklaracija, otvorena su vrata predizbornom ukrupnjavanju. Skupu su prisustvovali i funkcioneri drugih nacionalno orijentisanih stranaka, dok je sa bine predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski pozvala na nacionalno okupljanje u kojem, kako je rekla, ima mesta za sve one koji brinu o suverenitetu države i identitetu naroda.

Milenković: SSP pokušava biračima da pokaže da su tu i da su aktivni

Kako je za Euronews Srbija rekao politički konsultant Dušan Milenković, ovaj dokument SSP ne deluje kao programska deklaracija za izbore, prevashodno zbog načina na koji je napisana jer se izborne platforme obično ne pišu na ovaj način.

Euronews

"Obično su mnogo jednostavnije, konciznije i prostije za komunikaciju. Meni pre svega deluje kao da SSP pokušava da dinamikom svog nastupa i dinamikom proizvodnje predloga, deklaracija da pokuša da pokaže biračima da su oni tu, da su oni aktivni, da ih ima dosta, da rade i da pokušavaju da predlažu neka rešenja. Meni pre svega deluje kao pokušaj da urade tako nešto", rekao je Milenković.

Kako dodaje, ni u samom tekstu ne postoji naznaka da oni pozivaju stranke da stanu iza tog dokumenta.

"Tako da zbog toga to prevashodno ne očekujem, a druga stvar, imamo i kod drugih stranaka ove prozapadne opozicije, one imaju svoje neke deklaracije koje najavljuju ili koje pominju, o kojima pričaju. Imamo Zeleno-levi front i Put do pobede, tako da tu postoji dosta paralelnih platformi koje se sada javljaju i koje nama govore da suštinski mi ne možemo da očekujemo da se okupljaju oko jedne ovakve platforme, koju je jedna stranka objavila. Tako da ako bude bilo kakvog okupljanja, to će biti oko jednog novog dokumenta, zajedničkog na kojima bi radili ili već rade", dodao je on.

Kada je reč o izborima, Milenković kaže da je najrealnije i u najvećem političkom interesu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ti izbori budu u proleće 2024.

"Nisam mislio eksplicitno na mart, čak po nekim računicama kako bi ta pravna i administrativna gimnastika trebalo da se desi, pre bi to bio neki maj ili možda čak i jun, ali sigurno da parlamentarni izbori budu spojeni sa lokalnim jer je to u Vučićevom najvećem političkom interesu, kako bi mogao da pretrpi što manje gubitke na lokalnim izborima, a na parlamentarnim izborima naravno očekuje da ostane u vlasti i nema rizik da će izgubiti vlast", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija