Politika

Završeno prvo ročište u slučaju Mts d.o.o. na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

16:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Prištini je danas završeno prvo ročište u slučaju istrage protiv Mts d.o.o. koji posluje na Kosovu i Metohiji.

Tokom saslušanja obe strane ostale su pri svojim stavovima, a nije zakazano novo ročište.
Istragu je pokrenula prištinska agencija za zaštitu konkurencije  koja je optužila preduzeće Mts d.o.o. da je nezakonito kupilo četiri mala mobilna i tv operatora 2019, 2020. i 2021. godine, ne prijavivši njihov profit, čime je, kako tvrde zastupnici ove agencije, prekršila zakon o zaštiti konkurencije.

Sa druge strane, konsultanti i pravni zastupnici MTS d.o.o. ističu da najveća srpska kompanija koja posluje na KiM nije bila dužna da prijavi profit malih operatora jer je zakon o obaveznoj prijavi stupio na snagu 2022. godine i da je po svim međunarodnim i lokalnim zakonima, nemoguće primenjivati zakon retroaktivno.

Vladimir Lučić direktor Telekoma Srbija sastao se danas i sa predstavnicima međunarodne zajednice u vezi sa odlukom da se srpskoj kompaniji oduzme licenca za rad.

"Mislim da imamo jasnu podršku međunarodne zajednice u odbrani Briselskog sporazuma i očuvanju naše kompanije. Mi ćemo imati niz sastanaka, što zvaničnih što nezvaničnih, sa međunarodnim akterima, jer se približava vreme odgovora na našu žalbu i smatrali smo da ličnom komunikacijom ova dva dana u Prištini ipak dodatno objasnimo međunarodnoj zajednici koliko bi takav čin, prvo bio nezakonit po lokalnim zakonima. Drugo, to je grubo kršenje Briselskog sporazuma sa jedne strane, sa druge strane to bi dodatno snažno eskaliralo situaciju jer bi 30.000 domaćinstava ostalo bez ikakve komunikacije i mogućnosti da gledaju srpske kanale", rekao je Lučić.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Srbija