Politika

Ristuća: KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vode EU i SAD

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

18:15

Ristuća: KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vode EU i SAD
Ristuća: KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vode EU i SAD - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Komandant KFOR-a italijanski general major Anđelo Mikele Ristuća rekao je danas da KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog pod vođstvom Evropske unije i SAD-a koji za cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i istakao da samo politička rešenja mogu da donesu mir i stabilnost u regionu.

"Nemili događaji koji su se dogodili (na severu KiM), posebno oni 29. maja, pokazali su da je takvo političko rešenje neophodno", rekao je Ristuća na konferenciji u hotelu Hilton u Beogradu.

Naglasio je da se zbog serije takvih događaja, koji su ugrozili sigurnost na KiM KFOR nalazi u stanju permanentnog kriznog menadžmenta.

"Svaki put kada neka kriza izbije potreban je vojni i diplomatski trud kako bi se ponovo uspostavila mirna i izbalansirana situacija", rekao je Ristuća.

Dodao je da je KFOR je najveći i najduža NATO vođena misija koja funkcioniše pod mandatom UN-a, a bazirana na osnovu rezolucije UN 1244 iz 1999, kako bi se garantovali mir, zaštita i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na KiM.

Tanjug/ Ministarstvo odbrane/ Darimir Banda

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović primio je danas u oproštajnu posetu Ristuću, koji će dužnost komandanta međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji predati sledećeg meseca.

Na sastanku u Generalštabu bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima saradnje Vojske Srbije i Kfora za vreme mandata generala Ristuče, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Uz ocenu da je situacija u Pokrajini i dalje nestabilna, istaknuto je da je profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora na svim nivoima u prethodnom periodu bila u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize.

General Mojsilović je italijanskom generalu na kraju sastanka zahvalio na korektnoj saradnji i ličnom zalaganju za uspostavljanje bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji, i poželeo mu uspeh na novim dužnostima.

Komentari (0)

Srbija