Fokus

Tenzije u odnosima Indije i Kanade: Trudoove sumnje pokrenule lavinu međusobnih optužbi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

20/09/2023

-

14:01

Tenzije u odnosima Indije i Kanade: Trudoove sumnje pokrenule lavinu međusobnih optužbi
Džastin Trudo i Narendra Modi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tenzije između Kanade i Indije se ne smiruju, a dodatno su eskalirale nakon što je vlada u Nju Delhiju u utorak proterala jednog od najviših kanadskih diplomata. Čitav sukob je počeo kanadskim optužbama da je Indija možda bila umešana u ubistvo jednog od vođa Sika u predgrađu Vankuvera, Hardipa Singa Nidžara.

Indija, koja je odbacila optužbe kao apsurdne, rekla je da je do proterivanja došlo usred "rastuće zabrinutosti zbog mešanja kanadskih diplomata u unutrašnje stvari i njihove umešanosti u antiindijske aktivnosti", navodi se u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova.

Čini se da je kanadski premijer Džastin Trudo pokušao da smiri diplomatski sukob u utorak, rekavši novinarima da Kanada "ne želi da provocira ili eskalira".

"Mi jednostavno iznosimo činjenice onako kako ih razumemo i želimo da sarađujemo sa vladom Indije da sve bude jasno, i da osiguramo da postoje odgovarajući procesi. Indija i njena vlada treba da shvate ovo pitanje sa najvećom ozbiljnošću", rekao je Trudo.

Trudo je u ponedeljak rekao parlamentu da kanadske bezbednosne agencije istražuju "kredibilne navode o potencijalnoj vezi između agenata vlade Indije i Nidžarovog ubistva".

"Svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta", rekao je Trudo, na šta je indijsko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo da je u pitanju "apsurd", i optužilo Kanadu da "pruža utočište teroristima i ekstremistima".

"Ovakve nepotkrepljene optužbe nastoje da pomere fokus sa kalistanskih terorista i ekstremista, koji su dobili sklonište u Kanadi i nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije", navodi se u saopštenju indijske vlade.

Američki zvaničnik je izjavio da je Trudo bio u kontaktu sa administracijom predsednika Džoa Bajdena u vezi sa otkrićima Kanade, pre nego što ih je javno izneo. Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, dodao je da je Trudoovu spremnost da progovori o tom pitanju Bela kuća shvatila kao pokazatelj sigurnosti kanadskog lidera u podatke.

Zaoštreni odnosi

Kanada i dalje nije iznela nikakve čvrste dokaze na kojima zasniva svoje tvrdnje, ali ukoliko se ovo dokaže istinitim, bio bi to slučaj bez presedana, jer indijske bezbednosne i baveštajne službe do sada nisu izvele ništa slično organizovanju ubistva kanadskog građanina u zemlji u kojoj je skoro dva miliona ljudi indijskog porekla. 

Visoki indijski diplomata proteran je iz Kanade, na šta su iz Indije odgovorili istom merom. Ovo unakrsno proterivanje zvaničnika označilo je nove tenzije, a Trudi i indijski premijer Narendra Modi iovako nisu bili u sjajnim odnosima.

Indija je dugo zahtevala da Kanada preduzme mere protiv Pokreta za nezavisnost Sika, koji je zabranjen u Indiji. U Kanadi živi više od 770.000 Sika, što je oko dva odsto populacije te zemlje.

AP Photo/Altaf Qadri

 

U martu, Modijeva vlada je pozvala kanadskog visokog komesara u Nju Delhiju, najvišeg diplomatu u zemlji, da se požali na proteste za nezavisnost Sika u Kanadi. 

Ministarstvo spoljnih poslova Indije je 2020. takođe pozvalo visokog diplomatu zbog Trudoovih komentara o poljoprivrednom protestnom pokretu povezanom sa državom Pandžab, gde žive mnogi Siki.

Trudo je u ponedeljak rekao da je pokrenuo temu Nidžarovog ubistva u razgovoru sa Modijem prošle nedelje na sastanku G20 u Nju Delhiju, da je istakao da bi "bilo kakvo učešće indijske vlade bilo neprihvatljivo", kao i da je zatražio saradnju u istrazi.

Modi je, sa svoje strane, na tom sastanku izrazio "snažnu zabrinutost" zbog kanadskog postupanja sa pokretom za nezavisnost Sika, navodi se u saopštenju njegove vlade.

Dok je bio u Nju Delhiju, Trudo je preskočio večeru koju je priredio indijski predsednik, a lokalni mediji navode da je Modi odbio Trudoa kada je ovaj hteo "brzi razgovor sa strane", umesto bilateralnog sastanka.

Ko je ubijeni Hardip Sing Nidžar?

Indija već neko vreme optužuje Kanadu da dozvoljava slobodno delovanje separatistima koji pripadaju narodu Sika, i tu je uključujivala ubijenog Nidžara.

Nidžar je bio zagovornik nezavisnosti Sika, a ubijen je 18. juna ove godine. Organizacije Sika nazivale su ga "aktivistom za ljudska prava", a indijska vlada "zločincem".

Nidžar je bio istaknuti član pokreta za stvaranje nezavisne domovine Sika, poznate kao Kalistan, i organizovao je nezvanični referendum među dijasporom Sika. Takođe, posedovao je vodoinstalatersku firmu i služio je kao predsednik hrama Sika u predgrađu Vankuvera.

U intervjuu 2016. godine, on je poricao navode iz indijskih medija, prema kojima je osumnjičen da je vodio terorističku jedinicu.

"Ovo je smeće, sve te optužbe. Živim ovde 20 godina, zar ne? Pogledajte moj dosije. Tamo nema ničeg. Ja sam vredan radnik, posedujem sopstveni biznis", rekao je Nidžar, dodajući da je previše zauzet da bi učestvovao u politici dijaspore.

Nakon njegove smrti, Svetska organizacija Sika Kanade nazvala je Nidžara otvorenim pristalicom Kalistana koji je "često vodio mirne proteste protiv kršenja ljudskih prava koje se aktivno dešava u Indiji i u znak podrške Kalistanu".

U Indiji je, međutim, za njim izdata poternica, jer ta zemlja već godinama vidi separatiste Sika u inostranstvu kao bezbednosnu pretnju. Indijski mediji su 2016. pisali da je Nidžar osumnjičen za organizovanje bombaškog napada u državi Pandžab, i za obučavanje terorista u malom gradu jugoistočno od Vankuvera.

Indijske vlasti su 2020. godine tvrdile da je Nidžar bio član zabranjene militantne grupe i proglasile ga teroristom. Kanadska policija je 18. juna saopštila je da je Nidžar upucan dok je izlazio sa parkinga hrama Sika. Zadobio je višestruke rane iz vatrenog oružja i preminuo je na licu mesta.

Komentari (0)

Svet