Fokus

Saudijska Arabija najavila razvoj sopstvenog nuklearnog programa kroz širu saradnju sa IAEA

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

22:50

Saudijska Arabija najavila razvoj sopstvenog nuklearnog programa kroz širu saradnju sa IAEA
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija saopštila je da je posvećena izgradnji sopstvenog nuklearnog energetskog programa i obećala da će omogućiti veći nadzor inspektorima za atomsku energiju.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da Saudijska Arabija prelazi na mnogo snažnije zaštitne mere i provere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nego što je to ranije činila, a prema Protokolu o malim količinama (SKP) agencije, IAEA izuzima zemlje sa malo ili nimalo nuklearnog materijala od inspekcija i zahteva za transparentnosti, prenosi CNBC.

''Kraljevstvo je nedavno donelo odluku da ukine svoj Protokol o malim količinama i da pređe na sprovođenje sveobuhvatnog sporazuma o zaštitnim merama. Kraljevstvo je kroz svoju politiku o atomskoj energiji posvećeno najvišim standardima transparentnosti i pouzdanosti'', rekao je Abdulaziz bin Salman Al tokom obraćanja na godišnjoj konferenciji IAEA u Beču ranije ove sedmice.

IAEA je poslednjih nekoliko godina pritiskala Arabiju i druge zemlje pomoću SKP da pređu na Sporazum o sveobuhvatnim zaštitnim merama (CSA).

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je naveo da su te zemlje predstavljale ''slabosti'', usled globalnih nastojanja da se nuklearni programi ne proširuju.

Saudijska Arabija trenutno ima mali nuklearni reaktor i istraživačku jedinicu uspostavljenu uz pomoć Argentine, koji još nije pušten u rad, a prelazak na CSA omogućiće Rijadu pristup materijalu potrebnom za nuklearnu fisiju i pokretanje reaktora, što bi Arabiju učinilo drugom arapskom zemljom na svetu sa programom nuklearne energije posle Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet