Fokus

Palestinci postavili uslove za istorijski sporazum Izraela i Saudijske Arabije

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

09:22

Palestinci postavili uslove za istorijski sporazum Izraela i Saudijske Arabije
Palestinci postavili uslove za istorijski sporazum Izraela i Saudijske Arabije - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Povećanje novčane pomoći na stotine miliona dolara i veća kontrola na okupiranoj Zapadnoj obali su među palestinskim zahtevima, kako bi pristali na sporazum između SAD, Saudijske Arabije i Izraela, saznaje BBC.

Zvaničnici palestinskih vlasti održali su u sredu razgovore u Rijadu sa saudijskim kolegama, a takođe treba da imaju sastanak sa američkim zvaničnicima.

Već duže vremena se smatra da Amerikanci zagovaraju važan sporazum za normalizaciju izraelsko-saudijskih odnosa.Takav sporazum trebalo bi da bude garantovan od strane Vašingtonaa i uključivao bi veliki bezbednosni sporazum koji Saudijci žele da postignu sa SAD, ali izgledi za to se suočavaju sa značajnim preprekama, navodi BBC.

"Ne očekujemo nikakve skore najave ili pomake u periodu koji je pred nama", saopštio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Međutim, s obzirom na prostor za istorijsko preusmeravanje odnosa na Bliskom istoku, nastavljaju se spekulacije oko okvira za bilo kakav dogovor, a američka diplomatija se ponovo pojačava nakon poseta zvaničnika u Rijad, Aman i Jerusalim ovog leta,navodi BBC.

Saudijska Arabija je lider arapskog i islamskog sveta. Nikada nije zvanično priznala Izrael od stvaranja države 1948. godine. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govorio je o toj mogućnosti prošlog meseca, tvrdeći  da "prisustvujemo istorijskom zaokretu".

U zamenu za priznanje Izraela, Saudijska Arabija navodno zahteva garancije SAD za napredno oružje proizvedeno u Americi i, što je najspornije od svega, civilni nuklearni program, uključujući obogaćivanje uranijuma u zemlji, navodi BBC.

Izrael bi sa svoje strane imao koristi od trgovinskih i odbrambenih veza sa zalivskom supersilom i dalje istorijske integracije koje je oduvek tražio u regionu.

Da bi dogovor uspeo, Izrael bi trebalo da napravi velike ustupke Palestincima. Lista zahteva Palestinaca u zamenu za angažman u procesu koji podržava Amerika izneta je tokom sastanka sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Barbarom Lif prošle nedelje u Amanu. 

Palestinski zvaničnik rekao je za BBC da zahtevi uključuju:

- Prenos delova Zapadne obale koji su trenutno pod potpunom kontrolom Izraela (poznatog kao Zona C prema mirovnim sporazumima u Oslu iz 1990-ih) na upravljanje Palestinskim vlastima;

"Potpuni prekid" rasta izraelskih naselja na Zapadnoj obali;

- Nastavak saudijske finansijske podrške palestinskoj vladi, koja je smanjena od 2016. godine i potpuno je obustavljena pre tri godine, u iznosu od oko 200 miliona dolara godišnje;

- Ponovno otvaranje američkog konzulata u okupiranom istočnom Jerusalimu, diplomatske misije za Palestince, koju je zatvorio predsednik Donald Tramp;

Nastavak pregovora između Izraela i Palestinaca uz posredovanje SAD koji su stali pod tadašnjim državnim sekretarom Džonom Kerijem 2014. godine. Takvi ustupci su veoma značajni, navodno ih Amerikanci već vide kao preterane od strane Palestinaca.

Oni su daleko od zvaničnog, javno izrečenog palestinskog stava o saudijsko-izraelskoj normalizaciji, a to je da je potpuno odbace ako im Izrael ne ostavi nezavisnu državu, navodi BBC.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet