Biznis vesti

Ruski voz prvi put prošao novim koridorom preko Irana za Saudijsku Arabiju

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

16:15

Ruski voz prvi put prošao novim koridorom preko Irana za Saudijsku Arabiju
Ruski voz prvi put prošao novim koridorom preko Irana za Saudijsku Arabiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski teretni voz prvi put je prošao novim kopnenim transportnim koridorom preko Irana za Saudijsku Arabiju.

Kako prenosi iranska agencija IRNA, voz je ušao u Iran preko graničnog prelaza Inčeh-Borun sa Turkmenistanom i uputio se ka lučkom gradu Bandar Abas na jugu zemlje, gde će roba biti transportovana preko mora u Saudijsku Arabiju.

Agencija je citirala generalnog direktora za carinske poslove u iranskoj provinciji Golestan Šahrijara Šahrijarija koji je rekao da ruski voz ima 36 kontejnera i da prolazi kroz Iran u sklopu Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC). 

Ova ruta će smanjiti vreme isporuke robe za nekoliko dana i omogućiti izvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju uz smanjenje carinskih tarifa na skoro polovinu normalnih iznosa, tvrdi IRNA.

Iran i Rusija su u maju potpisali sporazum o izgradnji železničke rute Rašt-Astara koja se smatra važnom karikom INSTC-a, koridora od 7.200 kilometara koji će povezivati Indiju, Iran, Rusiju, Azerbejdžan i druge zemlje železnicom, drumom i preko mora, navodi indijski portal India Narrative (IN).

"Železnička pruga od 162 kilometra duž obale Kaspijskog mora će pomoći u povezivanju ruskih luka na Baltičkom moru sa iranskim lukama u Indijskom okeanu i Persijskom zalivu", izjavio je tom prilikom ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji potpisivanja.

Ako se stvori odgovarajuća infrastruktura duž koridora i obezbede adekvatni uslovi, INTSC može da u dugoročnoj perspektivi nadmaši tradicionalne transportne rute kao što je Suecki kanal, navodi IN u svojoj analizi.






 

Komentari (0)

Biznis