Fokus

Dvojica ruskih i jedan američki kosmonaut vraćaju se na Zemlju: Misija trajala godinu dana, sletanje u Kazahstanu

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

08:30

Dvojica ruskih i jedan američki kosmonaut vraćaju se na Zemlju: Misija trajala godinu dana, sletanje u Kazahstanu
Dvojica ruskih i jedan američki kosmonaut vraćaju se na Zemlju: Misija trajala godinu dana, sletanje u Kazahstanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jednogodišnje misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), kapsula Sojuz MS-23 trebalo bi da sleti danas po podne u Kazahstan, sa dva ruska i jedinim američkim kosmonautom.

"Učesnici 68. i 69. ekspedicije na MSS – kosmonauti Roskosmosa Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Fransisko Rubio, koji je proveo godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, trebalo bi da se vrate na Zemlju u svemirskoj kasuli Sojuz MS-23", navodi se u saopštenju ruske kosmičke korporacije, prenosi TASS.

Očekuje se da će se svemirska letelica tokom dana u 10.55 po moskovskom vremenu odvojiti od modula Prićal MSS i započeti svoj autonomni let, a otprilike u 13.24 će pokrenuti svoje motore za izlazak iz orbite.

Modul za kosmonaute i odeljak za opremu će se odvojiti od kapsule za spuštanje i nakon toga izgoreti u gustim slojevima atmosfere.

Nakon ulaska u atmosferu, kapsula sa astronautima će započeti aerobalističko kočenje, stvarajući oko sebe oblak plazme od zagrejan do 2.000 stepeni.

Posle usporavanja u gustim slojevima atmosfere, kapsula za spuštanje će nastaviti svoj manevar kočenja uz pomoć padobrana, a potom će aktivirati potisnike za meko sletanje pre nego što dotakne površinu Zemlje.

Očekuje se da će modul sleteti jugoistočno od kazahstanskog grada Žezkazgana u 14.17 po moskovskom vremenu, a kosmonaute će na Zemlji sačekati tim za potragu i spasavanje.

Prokopjev, Petelin i Rubio stigli su na MSS 21. septembra 2022. godine, a prvobitno se očekivalo da se vrate na Zemlju još ovog proleća, međutim njihova misija morala je da bude produžena do 27. septembra zbog curenja rashladne tečnosti iz svemirske letelice Sojuz MS-22, koji se dogodilo 15.12.2022.

Nakon toga, trojica kosmonauta prešli su sa Međunarodne svemirske stanice na svemirski brod Sojuz MS-23 pripremajući se za povratak na Zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet