Tehnologija

"Čarter" raketa Spejs Eks stigla u MSS, među putnicima i saudijska astronautkinja

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

18:21

"Čarter" raketa Spejs Eks stigla u MSS, među putnicima i saudijska astronautkinja
"Čarter" raketa Spejs Eks stigla u MSS, među putnicima i saudijska astronautkinja - Copyright Tanjug AP/NASA TV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Raketa američke svemirske kompanije Spejs Eks stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a među putnicima je bila i prva arapska astronautkinja koja je poletela u svemir.

Biomedicinska naučnica Rajana Barnavi je jedna od dvoje saudijskih državljana u drugoj privatnoj misiji kompanije, prenosi Bi-Bi-Si.

Ona će na ISS provesti 10 dana, gde će raditi na istraživanju matičnih ćelija i raka dojke. Barnavi je rekla da se nada da će inspirisati žene na Bliskom istoku, kao i da je srećna i počastvovana zbog toga što je prva saudijska astronautkinja koja je otišla u svemir.

Tanjug AP/NASA TV via AP

 

 

Pored nje, na ISS je stigao i pilot borbenog aviona saudijskog vazduhoplovstva Ali el Karni, kao i ljubitelj sportskih automobila Džon Šofner i Pegi Vitson koja drži američki rekord od 665 dana provedenih u svemiru, navodi AP.

Raketa je poletela u nedelju uveče oko 23.37 kada su se stvorile povoljne vremenske prilike za uzletanje, a let je organizovala kompanija "Aksiom spejs".

Kompanija nije navela koliko koštaju karte do ISS, međutim prethodno je objavljeno da je cena jednog mesta u raketi 55 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin