Fokus

Trećina stanovništva Nagorno-Karabaha izbegla u Jermeniju: Kolona vozila toliko dugačka da se 80km prelazi 24 sata

Komentari

Autor: Euronews

27/09/2023

-

11:11

Trećina stanovništva Nagorno-Karabaha izbegla u Jermeniju: Kolona vozila toliko dugačka da se 80km prelazi 24 sata
Trećina stanovništva Nagorno-Karabaha izbegla u Jermeniju: Kolona vozila toliko dugačka da se 80km prelazi 24 sata - Copyright AP/Vasily Krestyaninov, File

veličina teksta

Aa Aa

Jermenske vlasti saopštile su da su u sredu primile 42.500 izbeglica iz Nagorno-Karabaha, što je trećina od ukupnog stanovništva separatističkog regiona Kavkaza u kojem je Azerbejdžan prošle nedelje izveo ofanzivu.

Premda je zvanični Baku obećao da će garantovati bezbednost svih stanovnika, premijer Jermenije je upozorio da se radi o "etničkom čišćenju".

AP/Vasily Krestyaninov)

 

Planinski region Nagorno-Karabaha je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali ga uglavnom kontrolišu jermenski separatisti.

Prošle nedelje potpisan je sporazum o prekidu vatre po kojem je Bakuu predata teritorija sa oko 120.000 ljudi, nakon dvadesetčetvoročasovne vojne ofanzive.

Azerbejdžan je u nedelju ponovo otvorio jedini put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom i obećao da će dozvoliti pobunjenicima koji predaju oružje, da pobegnu.

Priliv izbeglica izazvao je ogromne saobraćajne gužve, odnosno kilometarske kolone pretrpanih vozila u kojima se nalaze čitave porodice, na Lašinskom koridoru.

Mnoge izbeglice kažu da im je bilo potrebno 24 sata da pređu samo 80 kilometara između Stepanakerta, prestonice Nagorno-Karabaha i jermenske granice.

"Proterali su nas", kaže jedan etnički Jermen koji je na granicu stigao peške.

"Otišla sam iz kuće da bih ostala živa", dodaje druga žena i nastavlja: "Neka svet zna da smo sada psi beskućnici".

AP/Vasily Krestyaninov, File

 

Azerbejdžanci su pak, rekli da žele da tretiraju etničke Jermene kao "ravnopravne građane". Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je u ponedeljak ponovio obećanje da će prava etničkih Jermena u enklavi biti "zagarantovana".

Međutim, istog dana u masovnoj eksploziji u skladištu goriva poginulo je najmanje 68 ljudi koji su pokušavali da pobegnu. Još 300 je povređeno, a 105 se vodi kao nestalo.

AP/Gaiane Yenokian

 

Jermenija i Azerbejdžan, dve bivše sovjetske republike, vodile su dva rata oko Nagorno-Karabaha - jedan devedesetih godina prošlog veka i drugi 2020. godine. Borbe su odnele oko 36.500 života.

Prema jermenskoj strani, broj poginulih u prošlonedeljnoj brzoj invaziji je 200. S druge strane, desetine azerbejdžanskih vojnika je ubijeno dok je njihova vojska ulazila u ovaj region.

AP/Aspram Avanesyan

 

Nakon ofanzive Azerbejdžana, momentalno je reagovala i EU koja je u utorak okupila visoke francuske, nemačke, azerbejdžanske i jermenske zvaničnike u Briselu. Razgovori su uključivali "intenzivnu razmenu" o važnosti mogućeg budućeg sastanka početkom oktobra.

I visoki američki diplomata Entoni Blinken pozvao je u utorak Baku da zaštiti civile u regionu i dozvoli nesmetan prolazak humanitarne pomoći.

Blinken je danas ponovo razgovarao sa predsednikom Alijevim i naglasio "hitnost okončanja neprijateljstava, obezbeđujući bezuslovnu zaštitu i slobodu kretanja za civile", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

AP/Vasily Krestyaninov, File

 

Francuska je pozvala na "međunarodnu diplomatsku akciju" usred "ruskog napuštanja Jermenije". Pariz je ocenio da se "masovni egzodus" Jermena odvija "pod saučesništvom Rusije", koja je rasporedila mirovne snage u ovom regionu 2020. godine.

Komentari (0)

Svet